Miyom ve Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hazırlık aşamasında karşılaşılan en sık problemlerden biri miyom varlığıdır; çünkü miyomlar üreme çağındaki kadınlarda sık görülmektedir. Bazı miyom tiplerinin varlığında tüp bebek öncesi ameliyat gerekebilmektedir. Bu durumda miyom ameliyatı sonrası tüp bebek tedavisine başlanmaktadır. Miyomu olup tüp bebek tedavisi düşünen kadınların aklında birçok soru bulunmaktadır ve “tüp bebek tedavisi açısından tehlikeli miyom boyutları kaç santimdir?, miyom ameliyatından kaç ay sonra tüp bebek tedavisine başlanmalıdır?” gibi sorular en sık sorulan sorulardır.

Miyom ve tüp bebek başarısı arasındaki ilişki özellikle miyomların yerleşim yeri ve miyomların büyüklüğüne (5 cm miyom, 7 cm miyom veya 9 cm miyom) göre değişmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesinde özellikle rahim iç zarından köken alan miyom varlığında miyom ameliyatı sonrası hamilelik şansı çok ciddi şekilde artmaktadır.  

Miyom ve Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisi uygulanacak üreme çağındaki kadınlarda miyom görülme sıklığı yüksek olduğu için gebelik planlayan kadınların aklında miyom ve tüp bebek ile ilgili bir çok soru bulunmaktadır. Rahim iç zarına baskı yapan veya rahim iç zarını etkileyen miyomlar tüp bebek tedavi başarısını etkilemektedir. Rahim iç kavitesini etkileyen büyük miyomların varlığında miyomlar çıkarılmalıdır ve bilimsel çalışma sonuçları miyom ameliyatı sonrası tüp bebek başarısının arttığını göstermiştir.    

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Hangi Miyomlar Alınmalıdır? 

Histeroskopide submüköz miyom görünümü

Tüp bebek tedavisi öncesinde her miyom ameliyat edilmez. Submüköz miyomlar (rahim iç zarından gelişen miyomlar) veya rahim iç kavitesine baskı yapan intramural miyomlar (rahim kas tabakasında gelişen miyomlar) boyutlarına bakılmaksızın tüp bebek tedavisinden önce alınmalıdır. Çünkü embriyonun tutunduğu bölge olan rahim iç zarını etkileyen her türlü olumsuzluk tüp bebek tedavisi öncesinde düzeltilmelidir. 

Miyom ameliyatı tüp bebek tedavisi öncesinde yapılabileceği gibi tüp bebek tedavisine başlanıp embriyolar dondurulduktan sonra da miyom ameliyatı yapılabilir. Bu noktada en önemli kriter “embriyo transferinden önce miyomların çıkarılmış olmasıdır”. 

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Kaç Santim (cm) Miyomlar Alınmalıdır? 

Tüp bebek tedavisi öncesinde kaç santim miyom çıkarılmalıdır sorusuyla ilgili olarak yapılmış çalışmalarda farklı sonuçlar bildirilmiştir. Çıkarılması gereken miyom boyutlarını 5 cm miyom, 7 cm miyom, 9 cm miyom olarak bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Büyük boyutlu miyomlar gebelik döneminde ciddi ağrılara neden olabileceği için tüp bebek tedavisi öncesinde çıkarılabilmektedir. 

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Kaç Santim (cm) Miyomlar Alınmalıdır?

Rahim iç zarından köken alan submüköz miyomlar büyüklüklerine bakılmaksızın tüp bebek tedavisi öncesinde çıkarılmalıdır. Rahim kas tabakasından köken alan intramural miyomlar; 5 cm’ den büyükse veya rahim iç zarına baskı yapıyorsa tüp bebek öncesi ameliyat edilmelidir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır?

Miyom ameliyatı sonrası tüp bebek 4-6 ay sonra yapılır. Miyomun çıkarıldığı bölgenin iyileşme süresi veya bir diğer ifadeyle rahmin iyileşme süresi yaklaşık 4-6 ay arasında değişmektedir. 

Burada önemli olan embriyo transferi olduğu için, tüp bebek tedavisine başladıktan sonra da miyom ameliyatı yapılabilir. Tüp bebek tedavisine başlanır, embriyolar oluşturulur ve dondurulur. Sonrasında miyom ameliyatı yapılır, 4-6 ay sonra embriyolar çözülüp transfer edilir. 

Miyom Tüp Bebeğe Engel mi?

Rahim iç kavitesinde embriyonun tutunduğu alanı etkileyen her miyom tüp bebek tedavisine engeldir. Çünkü bu miyomlar tüp bebek tedavi başarı şansını azaltmaktadır. TÜp bebek tedavisi uygulanacak ve rahim iç kavitesini bozan miyomları olan kadınlarda miyom ameliyatı sonrası hamilelik şansı anlamlı düzeyde artmaktadır. Bunun dışında büyük boyutlu miyomlar varlığında tüp bebek tedavisiyle gebelik elde edilse bile gebelik döneminde düşük riski, erken doğum riski artmakta gebelik döneminde miyoma bağlı ciddi ağrılar gelişebilmektedir. 

Çok büyük boyutlardaki miyomlar tüp bebeğe engel olmaktadır. Çünkü miyom boyutu arttıkça rahim boyutu da artmaktadır. Çok büyük miyomlar varlığında bazen yumurta toplama işlemi sırasında yumurtalıklara ulaşmakta zorluk yaşanabilmektedir. 

Miyom Varken Tüp Bebek Yapılır mı?

Embriyolar dondurulur, miyom ameliyatı sonrası embriyolar çözülüp transfer edilir.

Miyom varken tüp bebek yapılabilir ancak embriyo transferi yapılmaz. Tüp bebek tedavisine başlanır, oluşan embriyolar dondurulur ve embriyo transferi yapılmadan önce miyom ameliyatı yapılır. Miyom ameliyatı sonrası rahmin iyileşmesi için 4-6 ay beklenir. Rahim iyileştikten sonra embriyolar çözülüp transfer edilir.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler