Mikroenjeksiyon Yöntemi Nedir? Mikroenjeksiyon Aşamaları Nelerdir?

Mikroenjeksiyon yöntemi; intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu veya kısaltılmış adı ICSI işlemi olarak tanımlanmaktadır. Mikroenjeksiyon yönteminin başarı oranı daha yüksek olduğu için son yıllarda tüp bebek tedavilerinde sıklıkla daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle sperm sayısı düşük olan hastalarda veya önceki tüp bebek denemelerinde yumurta döllenme başarısızlığı olan çiftlerde mutlaka mikroenjeksiyon yöntemi kullanılmaktadır. Bazı tüp bebek merkezlerinde mikroenjeksiyon yöntemi tüm hastalarda kullanılan standart yöntem olarak kullanılmaktadır. 

Mikroenjeksiyon Yöntemi Nedir?

Mikroenjeksiyon ne demek kısaca açıklamak gerekirse; mikroenjeksiyon (ICSI, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) yöntemi, tüp bebek tedavilerinde sık kullanılan bir yöntem olup, yumurtanın spermle yüksek başarı oranıyla döllenmesini sağlayan bir işlemdir. Diğer bir deyişle yumurtaya sperm enjekte etmektir. Önceden spermle yumurta laboratuvarda aynı ortamda tutularak spermin kendiliğinden spermi döllemesi beklenirdi ve bu işlem IVF (in vitro fertilizasyon) olarak tanımlanmaktadır. 

Mikroenjeksiyon yönteminde sperm bir iğne yardımıyla yumurta hücresinin içine bırakılarak yumurta dölleme işlemi gerçekleştirilmiş oluyor.

Mikroenjeksiyon Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar büyütülüp çatlatıldıktan sonra toplanmaktadır.  Toplanan yumurtalar laboratuvarda değerlendirilir. Yumurtalar olgun olmayan (MI, metafaz 1) ve olgun yumurtalar (Metafaz 2, MII) olmak üzere ikiye ayrılır. Sadece MII aşamasındaki olgun yumurtalar spermle döllenme işlemi için kullanılır. 

Mikroenjeksiyon Aşamaları Nelerdir?
Olgun Yumurta Hücresine ICSI işlemi yapılırken

Mikroenjeksiyon yöntemi aşamaları; olgun yumurtaların belirli işlemlerden geçirilerek mikroenjeksiyon işlemine hazırlanma süreci ile başlar. Mikroenjeksiyon aşamalarının ikincisinde; sperm mikroskop altında  yumurta hücresinin içine enjekte edilir. Mikroenjeksiyon işleminden 17-18 saat sonra, döllenme işleminin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir. 

Mikroenjeksiyon Neden Yapılır?

Tüp bebek mikroenjeksiyon tedavisi özellikle sperm sayısı çok düşük olan veya sperm hücrelerinin mikro TESE ile elde edildiği çiftlerde tercih edilmektedir. Çünkü IVF yönteminde; sperm yumurtanın yanına konulur ve ek bir müdahale yapılmadan spermin yumurtayı döllemesi gerekir. Bu nedenle IVF yöntemi kullanıldığında yumurtanın döllenebilmesi için yeterli sayıda sperm olması gerekmektedir. Mikroenjeksiyon tedavisinde sperm sayısı çok düşük olsa bile döllenme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Mİkroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek uygulandığında olgun yumurta sayısı kadar sperm olması yeterlidir.

Mikroenjeksiyon Neden Yapılır?
Sol taraftaki şekilde normal sperm sayısı görülürken soldaki resimde düşük sperm sayısı görülmektedir

Önceki tüp bebek tedavilerinde IVF yöntemiyle döllenme başarısızlığı olan çiftlerde, mikroenjeksiyon tedavisi kullanılarak yüksek oranda döllenme başarısı elde edilmektedir. Açıklanamayan kısırlık problemi olan çiftlerde kısırlığın nedeni spermin kendiliğinden yumurtayı dölleme başarısızlığı olabileceği için bu çiftlerde IVF yöntemi kullanıldığında aynı problemle karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle açıklanamayan kısırlık problemi olan çiftlerde döllenme probleminin ortadan kaldırılabilmesi için mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır. 

Mikroenjeksiyon Ne Zaman Yapılır?

Mikroenjeksiyon işlemi yumurta toplama işleminden sonra yumurtalar belirli bir hazırlık işleminden geçirildikten sonra aynı gün yapılmaktadır. Mikroenjeksiyon işleminin süresi yaklaşık süresi 15-20 dk arasındadır ve işlemin başarısını etkileyen en önemli faktörler embriyolog tecrübesi ve laboratuvarda kullanılan teknolojidir. 

Son yıllarda yüksek döllenme başarısı nedeniyle mikroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek tercih edildiği için tüp bebek tedavisiyle hamilelik şansını belirleyen önemli etkenlerden biri de seçilen tüp bebek merkezinin kalitesidir. Biz hastalarımızın tüp bebek tedavilerini, İstanbul’da yüksek teknolojinin kullanıldığı, başarı oranı yüksek tüp bebek merkezlerinde gerçekleştirmekteyiz. 

Mikroenjeksiyon Nasıl Yapılır?

Mikroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek tedavisi nasıl yapılır sorusunu mikroenjeksiyon aşamalarını anlatarak cevaplamak daha aydınlatıcı olacaktır. Mikroenjeksiyon aşamalarının ilki olgun yumurtaların hazırlanması sürecidir. İkinci aşama en kaliteli spermin seçilmesidir. Son aşama mikroenjeksiyon iğnesi yardımıyla dölleme işlemi için spermin yumurta hücresi içine bırakılmasıdır.  

Mikroenjeksiyon Fiyatları 2022

Mikroenjeksiyon fiyatları tüp bebek tedavi fiyatı içinde olduğundan ek bir mikroenjeksiyon ücreti ödenmemektedir. Bizim hastalarımızın tüp bebek tedavilerini gerçekleştirdiğimiz tüp bebek merkezlerinde mikroenjeksiyon işlemi için hastalardan ek bir ücret talep edilmemektedir.  

Mikroenjeksiyon Başarı Oranı

Mikroenjeksiyon başarı oranı yaklaşık olarak %80’dir. Tüp bebek tedavilerinde yumurtaların döllenme başarısının en yüksek olduğu işlem mikroenjeksiyon yöntemidir. IVF yönteminde sperm kendiliğinden yumurtayı döllemesi gerektiği için başarı oranı daha düşüktür. Mikroenjeksiyon yönteminde en kaliteli spermin seçilmesi ve dölleme işleminin bu spermle yapılması nedeniyle işlemin başarı oranı çok yüksektir. 

Mikroenjeksiyon ve Aşılama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mikroenjeksiyon tedavisinde ilaçla büyütülmüş yumurtalar çatlatılır, yumurtalar toplanır, olgun olanlar mikroskop altında seçilir ve laboratuvar şartlarında direkt olarak spermin yumurtaya enjekte edilmesi ile döllenme gerçekleşir. 

Aşılama tedavisinde ise sadece yumurta ilaçla büyütülür ve çatlatma iğnesi yapılarak 35-36 saat sonra sperm örneği yıkanarak ince bir kateter yardımıyla rahim içine bırakılır. Sperm hücresi rahim ağzı, rahim içinden geçerek tüplere ulaşır ve burada yumurtayı döllemeye çalışır. 

Mikroenjeksiyon aşılama birbirinden tamamen farklı tedavi yöntemleridir ve aralarında hamilelik başarı oranları arasında çok ciddi fark vardır.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler