Miyom Ameliyatı Sonrası Süreçle İlgili Sık Sorulan Sorular

Miyom ameliyatı olacak olan kadınların aklında miyom ameliyatı sonrası süreçle ilgili bir çok soru bulunmaktadır. En sık sorulan soruların başında “miyom ameliyatı sonrası adet düzeni, miyom ameliyatı sonrası banyo ne zaman yapılabilir?, miyom ameliyatı sonrası ağrı olur mu?, miyom ameliyatından sonra cinsel ilişki” ile ilgili sorular gelmektedir.    Miyom ameliyatı; açık miyom ameliyatı ve kapalı miyom ameliyatı olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle açık miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci ve kapalı miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci değişiklik göstermektedir. Miyom ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili olarak tüm hastaların bilinçli olması gerekmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Süreçle İlgili Sık Sorulan Sorular

Miyom ameliyatı sonrası sık sorulan sorular genellikle miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci, miyom ameliyatı sonrası bakım, gündelik hayat, cinsel yaşantı, adet düzenleri, gebe kalma süresi gibi bir çok farklı durumla ilgili olabilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası sürecin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için ameliyat öncesinde kadınların aklındaki tüm soruların cevaplanması gerekmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Şikayetler

Miyom ameliyatı uygun teknikle ve düzgün bir şekilde yapıldığında miyom ameliyatı sonrası şikayetler veya miyom ameliyatı sonrası sıkıntılar çok nadiren görülmektedir. Açık miyom ameliyatı sonrası dikiş yerlerinde basit ağrı kesicilerle geçen hafif ağrı şikayeti olabilmektedir.  Kapalı miyom ameliyatı sonrası ağrı şikayeti çok daha hafif olmaktadır. 

Karın ağrısı, kasık ağrısı, adet düzensizlikleri, şişkinlik, baskı hissi, kısırlık gibi birçok şikayete neden olan miyomların çıkarılması sonrasında bu şikayetler ortadan kalkmaktadır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miyom ameliyatından sonra kanama, miyom ameliyatı sonrası karında şişlik, miyom ameliyatı sonrası dikiş bölgesinde ağrı, kızarıklık veya akıntı miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumların başında gelmektedir.  

Miyom ameliyatı sonrası dikişler, özellikle açık miyom ameliyatı sonrası ilk 24 saat içinde epitelize olarak kapanmaya başlamaktadır. Kapalı miyom ameliyatı sonrası dikişler çok küçük kesi yerlerinde olduğu için çok daha hızlı iyileşmektedir. Dikiş yerlerinde akıntı, kızarıklık ve ağrı olması durumunda doktora başvurulmalıdır. Miyom ameliyatı sonrası enfeksiyon en sık dikiş yerlerinde görülmektedir. 

Miyom ameliyatı sonrası karın bölgesinde şişkinlik olması, miyom ameliyatı sonrası karın ağrısı, çarpıntı gibi şikayetler olması miyomların çıkarıldığı alandan karın içine kanama olmasının işaretleri olabileceği için kanama açısından mutlaka detaylı değerlendirme yapılmalıdır. 

Özellikle histeroskopik miyom ameliyatı olan kadınlar, miyom ameliyatı sonrası havuz veya denizden en az 2-3 hafta uzak durulmalıdır. Çünkü histeroskopik miyom ameliyatında rahim ağzı hafifçe genişletilmektedir ve rahim içi enfeksiyona açık hale gelmektedir. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası kötü kokulu vajinal akıntı, ateş, alt karın bölgesinde veya kasıklarda ağrı şikayeti varlığında rahim enfeksiyonundan şüphelenilmeli ve enfeksiyon açısından detaylı değerlendirme yapılmalıdır, gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci ciltteki ameliyat kesisinin ve miyomların çıkarıldığı rahim bölgesinin iyileşme süreci olarak kabul edilir. Kapalı miyom ameliyatı sonrası dikiş yerlerinin iyileşme süreci çok hızlı olmaktadır; çünkü kesi boyutu yarım santimle 1 cm arasında değişmektedir. 

Açık miyom ameliyatında karın alt bölgesindeki kesi boyutu yaklaşık olarak 6-8 cm arasında değişmektedir. Bu nedenle miyom ameliyatı ameliyat sonrası kesi yerinin iyileşmesi kapalı ameliyata göre biraz daha uzun olmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası rahmin iyileşmesi; çıkarılan miyom sayısına, miyom büyüklüğüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 4-6 ay sürmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki

Miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye 4-6 hafta sonra girilebilir. Miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye daha erken dönmede girilmesi; ağrı, kanama veya enfeksiyon gelişme riskini artırmaktadır.  

Lekelenme şeklinde vajinal kanama varsa, karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık şikayeti mevcut ise miyom ameliyatından sonra cinsel ilişki için biraz daha beklemek gerekir. 

Histeroskopik miyom ameliyatından sonra cinsel ilişkiye 2 hafta sonra girilebilir. Daha erken cinsel ilişkiye girmek rahim içi enfeksiyon riskini artırmaktadır.   

Miyom Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik

Miyom ameliyatı sonrası karında şişlik şikayeti ortadan kalkmaktadır. Çünkü miyomlar sıklıkla karında şişliğe neden olmaktadır ve miyomlar düzgün bir şekilde çıkarıldığında karında şişlik şikayeti ortadan kalkar.   

Ancak miyom ameliyatı sonrası karında şişlik ve ağrı şikayeti ortaya çıkarsa, ilk olarak çıkarılan miyom yataklarından karın içine kanama akla gelmelidir ve ultrason değerlendirmesi, kan testleriyle kanama olup olmadığı detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Kasık Ağrısı

Açık miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı veya kapalı miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı normal bir durum değildir. Miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı durumunda mutlaka ultrason değerlendirmesi yapılmalıdır. Karın içine kanama varsa miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı olabilir.  

Histeroskopik miyom ameliyatı sonrasında miyomun çıkarıldığı alandan rahim iç kavitesine kanama olabilmektedir. Rahim iç kavitesinde biriken kan, rahim ağzından yeterli miktarda dışarı akmazsa kasık ağrısına neden olabilir. 

Bazen ameliyat sırasında kullanılan idrar sondasına bağlı olarak veya başka bir nedenden dolayı idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak miyom ameliyatı sonrası kasık ağrısı şikayeti görülebilir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Gaz Çıkarma

Miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma ilk 24 saat içinde olmaktadır. Açık miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma genellikle kapalı miyom ameliyatına göre daha geç olabilmektedir. 

Her ameliyat sonrasında olabileceği gibi miyom ameliyatı sonrası karında şişlik şikayeti gaz probleminden kaynaklı olabilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası ilk 24 saat içinde gaz çıkışı olmazsa anesteziye bağlı olarak yavaşlayan bağırsak hareketlerini düzenlemek için ilaç tedavisi başlanmaktadır. 

Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma problemi ile karşılaşılmamaktadır; çünkü histeroskopik miyom ameliyatında karın içi bölgeye ve bağırsaklara dokunulmadığı için miyom ameliyatı sonrası gaz çıkarma ameliyattan çok kısa bir süre sonra gerçekleşmektedir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Miyom ameliyatı sonrası enfeksiyon; rahimde veya dikiş yerlerinde gelişebilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası çok az miktarda kan miyomun çıkarıldığı rahim bölgesinde birikebilmektedir ve bu bölgede enfeksiyon gelişebilir. 

Miyom ameliyatı sonrası dikişlerde enfeksiyon gelişebilir. Miyom ameliyatı sonrası dikişlerde enfeksiyon gelişmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu durumda antibiyotik tedavisi başlanır, cilt altında iltihap birikmiş ise dikiş yeri çok küçük bir alandan açılır ve bu iltihabın dışarı akması sağlanır. 

Miyom ameliyatı sonrası enfeksiyon durumunda ateş, şiddetli ağrı, çarpıntı, yara yerinden akıntı, kötü kokulu vajinal akıntı ortaya çıkmaktadır.    

Miyom Ameliyatı Sonrası Ağrı

Miyom ameliyatı sonrası ağrı dikiş yerlerinde hafif düzeyde olabilir. Miyom ameliyatı sonrası dikiş yerlerinde ağrı olursa basit ağrı kesiciler kullanılabilir. 

Ancak miyom ameliyatı sonrası alt karın bölgesinde şiddetli ağrı varlığında; rahim içinde kan birikimi veya rahimde enfeksiyon olup olmadığı araştırılmalıdır. Miyom ameliyatı sonrası rahimde enfeksiyon varlığında etkili antibiyotikler kullanılarak enfeksiyon tedavi edilir. 

Miyom ameliyatı sonrası özellikle ilk 24 saatte karın bölgesinde yaygın ağrı ve şişlik varsa karın içine kanama açısından ultrason ve kan testi yapılmalıdır. Hafif kanama genellikle ilaç tedavisiyle durdurulabilir. Eğer şiddetli kanama varsa hasta kanamanın durdurulması için tekrar ameliyata alınır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama

Miyom ameliyatı sonrasında karşılaşılabilecek en riskli durumların başında “miyom ameliyatı sonrası kanama” riski gelmektedir. Miyom ameliyatı sonrası kanama nedenleri farklı sebeplerden olabilmektedir. Bunlar;

  • miyomun çıkarıldığı rahim bölgesinden rahim içine kanama olması
  • rahim iç zarından köken alan miyomların çıkarılması sonrası bu bölgenin iyileşme sürecinde lekelenme tarzında vajinal kanamalar
  • rahim içi enfeksiyon kaynaklı kötü kokulu vajinal akıntıyla karışık kanama

Miyom ameliyatı sonrası karında şişlik, baş dönmesi, çarpıntı, karın ağrısı varlığında miyomun çıkarıldığı bölgeden karın içine kanama şüphesi nedeniyle detaylı değerlendirme gerekir. Miyomun çıkarıldığı bölgede kanama olması durumunda ,kanamayı durdurmak için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisiyle kanama durdurulamazsa acil ikinci ameliyat gerekebilmektedir. 

Miyom ameliyatı sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama 4-6 hafta sürebilmektedir. Miyom ameliyatı sonrası kanama yoğunsa veya lekelenme şeklindeki kanama uzun sürerse ultrason değerlendirmesi ile rahim içinde birikmiş kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

Miyom ameliyatı sonrası ilk adet ortalama 1 ay sonra olmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası ilk 10 gün boyunca lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilir, bu kanama miyom ameliyatı sonrası regl olarak kabul edilmemelidir. Bu lekelenmeler miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliği olarak kabul edilmemelidir. Çünkü miyomların varlığı adet düzensizliklerine neden olmaktadır ve miyom ameliyatı sonrası adet düzensizliğinin ortadan kalkması beklenir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kilo

Miyom ameliyatı sonrası kilo alma veya miyom ameliyatı sonrası kilo verme gibi ciddi  değişiklikler beklenmemektedir. Ancak çok büyük boyutlarda dev miyomların çıkarılması durumunda miyom ameliyatı sonrası kilo azalacaktır.  

Miyom Ameliyatı Sonrası Korse

Miyom ameliyatı sonrası korse kullanımı özellikle açık miyom ameliyatı sonrası önerilmemektedir. Çünkü miyom ameliyatı sonrası korse kullanmanın herhangi bir faydalı etkisi yoktur. Ayrıca, açık miyom ameliyatında cilde yapılan kesi sezaryen kesisi gibi olduğu için korse ameliyat kesisinin olduğu yeri sıkıştıracağı için ağrıya neden olacaktır. 

Miyom ameliyatı sonrası varis çorabı giyilmesi önerilmektedir, çünkü ameliyat sonrası ilk günlerde hareket, yürüyüş gibi günlük aktiviteler bir miktar azalacağı için bacaklarda pıhtı oluşma oluşma riski artmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası varis çorabı kullanılarak bacaklarda pıhtı gelişim riski azaltılır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Beslenme

Miyom ameliyatı sonrası beslenme şekli özellikle ameliyat kesi bölgesinin iyileşme süresini ve rahmin toparlanma sürecini etkilemektedir. Yeterli protein alımı yara yerinin iyileşmesi açısından önemlidir. Günlük ortalama 60 gr protein alınması gerekmektedir. Protein alımı et, et ürünleri, mercimek, baklagiller, süt ve süt ürünlerinden alınabilmektedir. 

Bunun dışında kabızlık yapan besinlerden uzak durulması ameliyat sonrası kabızlığa bağlı yoğun karın ağrısının gelişimini engellemektedir. Miyom ameliyatı sonrası gaz çıkışı 

Miyom Ameliyatı Sonrası Spor

Miyom Ameliyatı Sonrası Spor

Miyom ameliyatı sonrası spor yapılması ilk 4-6 hafta önerilmemektedir. Miyom ameliyatı sonrası özellikle de açık miyom ameliyatı sonrası ağırlık kaldırma, yoğun egzersizler, koşu, bisiklet sürme, yoga, aletli pilates gibi aktivitelerin ilk 4-6 hafta yapılmamalıdır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Banyo

Açık miyom ameliyatı sonrası banyo ameliyattan sonraki gün ayakta ılık suyla yapılabilir ve banyo sonrası dikiş yerleri kurutulmalıdır. Aynı şekilde kapalı miyom ameliyatı sonrası banyo ameliyattan 1 gün sonra yapılabilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası Denize Girmek

Açık miyom ameliyatı sonrası veya laparoskopik miyom ameliyatı sonrası dikiş yerleri tam olarak iyileşene kadar denize girilmemelidir. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası ilk 2 hafta denize veya havuza girilmemelidir.  

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikişler

Miyom ameliyatı sonrası dikişler özellikle açık miyom ameliyatı olan kadınlarda bulunmaktadır. Açık miyom ameliyatında yaklaşık olarak 6-8 cm uzunluğunda bir kesi yapılır ve bu bölge estetik olarak kendiliğinden eriyen sütürler kullanılarak dikilir. Açık miyom ameliyatı sonrası dikişler kendiliğinden eridiği için ve kesi yeri estetik teknikle dikildiği için ameliyat sonrasında dikişlerin alınması gibi bir durum söz konusu değildir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Başlamalı?

Miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişki en erken ameliyattan 4-6 hafta sonra başlamalıdır. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye 2 hafta sonra başlanabilir. Ancak miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişki sırasında mutlaka korunma yöntemi kullanılmalıdır. Açık veya kapalı miyom ameliyatı sonrası belirli bir süre rahim tam olarak iyileşene kadar gebelik olmamalıdır.

Miyom Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Süresi

Miyom ameliyatı sonrası 4-6 hafta bekledikten sonra cinsel ilişkiye girilebilir ve cinsel ilişki süresi ile ilgili olarak bir kısıtlama yoktur. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Sonra Adet Ne Zaman Olunur?

Miyom ameliyatı sonrası yaklaşık 1 ay sonra adet olunur. Eğer miyom ameliyatından 1 ay sonra adet olunmazsa doktora başvurulması gerekir. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Miyom ameliyatı sonrası ilk 10 gün lekelenme şeklinde hafif kanama beklenmektedir. Eğer adet kanamasından dah fazla kanama olursa detaylı değerlendirme için mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır mı?

Miyom ameliyatı sonrası kilo alınmaz. Çünkü miyom ameliyatı ile iştah arasında veya miyom ameliyatı ile  yeme içme davranışları ve vücut metabolizması arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. 

Miyom Ameliyatı Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?

Miyom ameliyatı sonrası normal doğum belirli şartlar altında yapılabilir. Eğer miyom çıkarılırken rahim iç kavitesine girilmişse, çok büyük miyomlar çıkarılmışsa, çok sayıda miyom çıkarılmışsa; miyomların çıkarıldığı alandaki rahim kas tabakasının yapısı etkilenmektedir. Normal doğum sırasında rahimdeki kasılmalara bağlı olarak rahim duvarı incelir ve miyomların çıkarıldığı bölgeler güçsüzleşmiş olduğu için yırtılıp iç kanamaya neden olabilir. Rahmin yırtılması anne ve bebek hayatı açısından risk taşımaktadır. 

Bu nedenle; miyomlar çıkarılırken rahim iç kavitesine girilmişse, çok sayıda büyük miyomlar çıkarılmışsa miyom ameliyatı sonrası normal doğum önerilmez, sezaryen ile doğum yapmak daha güveniliridir. 

Miyom ameliyatı sonrası hamile kalanlar, mutlaka doğum şekli için hekimleriyle tüm detaylara konuşmalı ve riskler hakkında detaylı bilgi almalıdırlar. 

Miyom Ameliyatından Ne Kadar Sonra Hamile Kalınabilir?

Miyom ameliyatı sonrası gebe kalma süresi sağlıklı bir gebelik süreci çok büyük önem taşımaktadır. Miyom ameliyatından sonra hamile kalmak için 4-6 ay beklemek gerekir. Miyomların çıkarıldığı rahim bölgesinin tam olarak iyileşmesi 4-6 ay sürmektedir. Açık miyom ameliyatı sonrası hamilelik için bekleme süresi ile kapalı miyom ameliyatı sonrası hamilelik için bekleme süresi aynıdır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra gebelik için 2 ay beklemek yeterli olacaktır. 

Miyom ameliyatı sonrası hamilelik planlayan kadınların ameliyattan sonra rahim filminin çekilmesi gerekir. Çünkü miyom ameliyatı sonrası yapışıklık rahim iç kavitesinde görülebilmektedir ve bu yapışıklıklar gebe kalmaya engel olabilir. 

Sonuç olarak, miyom ameliyatı sonrası gebelik sürecinin sağlıklı olması için ameliyattan sonra bir süre korunmak gerekir.  

Miyom Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Açık miyom ameliyatından sonra 1-2 gün hastanede kalınır. Kapalı miyom ameliyatından sonra 1 gün hastanede kalınır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra genellikle hastalar aynı gün taburcu edilir.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler