Tüp Bebek Gebelik Hesaplama

Hesaplama Metodu
3. Gün Embriyo Transfer Tarihi ile
5. Gün Embriyo Transfer Tarihi ile
Son Adet Tarihi ile (adetin ilk günü)
3. Gün Embriyo Transfer Tarihi

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nedir? Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisiyle oluşan gebeliklerde, gebelik haftası hesaplama şekli normal yolla oluşan gebeliklerden farklıdır. Tüp bebek gebeliklerinde, “gebelik hesaplama veya hamilelik hesaplama” için kabul edilen başlangıç noktası, embriyo transfer tarihidir. Doğal yolla oluşan gebeliklerde, hamilelik haftası hesaplama; son adet tarihine göre yapılmaktadır. Bu nedenle tüp bebek gebelik hesaplama yöntemi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. 

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nedir?

“Tüp bebek gebelik hesaplama” embriyo transfer günü esas alınarak yapılan bir hesaplama yöntemidir. Transfer edilen embriyonun hangi gün transfer edildiği, kaçıncı gün embriyosu olduğu tüp bebek hamilelik hesaplama yönteminde çok önemli kriterlerdir.

Aynı gün embriyo transferi yapılan hastalarda tüp bebek gebelik haftası hesaplanırken, 3.gün embriyosunda hamilelik haftası farklı 5. gün embriyosunda gebelik haftası farklı çıkacaktır. Bu nedenle tüp bebek sonrası gebelik haftası hesaplama mantığı detaylı gebelik haftası hesaplama olarak kabul edilmektedir, çünkü embriyo günü üzerinden gebelik haftası hesaplanmaktadır. 

Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tüp bebek hesaplama; embriyonun transfer edildiği güne göre yapılır. Tüp bebekte gebelik hesaplaması için; “embriyo transfer tarihi” ve “kaçıncı gün embriyosunun transfer edildiği” bilgileri kullanılır. Dondurulmuş embriyo gebelik hesaplama için aynı bilgiler kullanılmaktadır. 

Tüp bebekte hamilelik haftası hesaplama aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.

  • 3.gün embriyosu transferi için = Embriyo transfer günü ile hesaplama yapılan güne kadar geçen zamana 17 gün ilave edilmektedir.  
  • 5.gün embriyosu transferi için = Embriyo transfer günü ile hesaplama yapılan güne kadar geçen zamana 19 gün ilave edilmektedir.

Gebelik hesaplaması için sitemizdeki “online gebelik hesaplama” kısmına embriyo transfer tarihinizi ve kaçıncı gün embriyosu transfer edildiğini girmeniz yeterli olacaktır. 

Tüp bebekte ikiz gebelik hesaplama yukarıda belirtildiği gibi yapılmaktadır, ikiz gebelik hesaplaması tüp bebek sonrası tek bebeğin olduğu gebeliklerle aynıdır. 

Tüp bebekte doğum hesaplaması, embriyo transfer tarihi ve kaçıncı gün embriyosu transfer edildiğine göre değişmektedir. Bu bilgilere tüp bebek gebeliklerinde doğum hesaplama;

  • 3.gün embriyosu transfer edilmişse = Transfer gününe 263 gün eklenir.  
  • 5.gün embriyosu transfer edilmişse = Transfer gününe 261 gün eklenir.  

Ancak doğum tarihi her gebelikte değişebilmektedir, burada belirtilen doğum haftası hesaplama şekli gebelik süresinin ortalama 40 hafta olduğu kabul edilerek yapılan hesaplamadır. Gebeliklerin süresi her kadında ve her gebelikte değişebilmektedir. 

Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi sonrası oluşan gebeliklerde hamilelik süresi hesaplama, son adet tarihine göre yapıldığında gebelik haftası hatalı çıkabilmektedir. Özellikle dondurulmuş embriyo transferlerinde yeterli rahim kalınlaşması ilk 13-14 günde gerçekleşmezse, yeterli rahim kalınlığına ulaşmak için embriyo transfer tarihi birkaç gün ertelenmektedir ve buna bağlı olarak son adet tarihine göre yapılan hesaplama yanlış olacaktır. Çünkü normal yolla gelişen gebeliklerde embriyonun rahme tutunma zamanı 14. gün olarak kabul edilmektedir. 

İnternet ortamında bulunan bazı gebelik hesaplayıcısı sistemler ile hamilelik hesaplama otomatik olarak yapılabilmektedir ancak bu sistemler güncellenmemiş ise gebelik haftanız yanlış çıkacaktır.

Gebelik Nedir?

Gebelik; yumurta ve sperm hücresinin birleşmesi sonucu oluşan embriyonun rahim iç zarına tutunması sonucu gelişmektedir. Doğal yolla gelişen gebeliklerde sperm ve yumurta tüplerde birleşirken; tüp bebek tedavilerinde laboratuvar ortamında bu birleşme gerçekleşmektedir. 

Gebelik Haftası Nedir?

Gebelik haftası; bebeğin anne rahminde geçirmiş olduğu süre için kullanılan bir tanımlamadır. Gebelik haftası normal yolla elde edilen gebeliklerde son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanmaktadır. Tüp bebekle elde edilen gebeliklerde ise transfer gününe göre hesaplanmaktadır. Rutin gebelik takibinde bebeğin boyunun ve kilosunun normal aralıkta ilerleyip ilerlemediğini anlamak için hafta hafta gebelik hesaplaması yapılır.

Blastokist Transferinde Gebelik Hesaplaması

5.gün embriyosunun tıbbi dildeki adı blastokisttir.  Bu nedenle blastokist gebelik hesaplama şekli 5.gün embriyo transferi sonrası gebelik hesaplaması ile aynı şekilde yapılmaktadır.  

Dondurulmuş Embriyo ile Hamile Kalındığında Gebelik Hesaplaması

Dondurulmuş embriyo transferi sonrası hamile kalındığında, gebelik hesaplaması “embriyo transfer günü” ve “kaçıncı gün embriyosunun transfer edildiği” ile ilgili bilgiler kullanılarak yapılmaktadır. 

Dondurulmuş embriyo gebelik hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.

  • 3.gün embriyosu transferi sonrası = bulunduğunuz güncel tarihten embriyonun transfer edildiği gün çıkarılır ve buna 17 gün eklenir.  
  • 5.gün embriyosu transferi için = bulunduğunuz güncel tarihten embriyonun transfer edildiği gün çıkarılır ve buna 19 gün eklenir.

Tüp bebek gebelik haftası hesaplaması; otomatik gebelik hesaplayıcıları kullanılarak çok rahatlıkla yapılabilmektedir. 

“Sayfanın başındaki gebelik haftası hesaplama aracına “embriyo transfer gününü” ve “kaçıncı gün embriyosu transfer edildiği bilgisini” girerek gebelik haftanızı öğrenebilirsiniz.”