Yumurta Dondurma, Yumurta Dondurma Fiyatları 2024

Evli olmayan ve şu anda gebelik düşünmeyen ancak ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar sonradan kullanmak üzere yumurtalarını dondurabilirler. Dondurulan yumurtalar uzun yıllar saklanabilmektedir ve çocuk sahibi olmaya karar verildiğinde yumurtalar çözülerek gebelik için kullanılmaktadır.

Yumurta Dondurma

Yumurta dondurma işlemi, son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde evli olmayan bekar kadınlar, sonraki yıllarda kullanmak üzere yumurtalarını dondurmayı tercih etmektedir. Özellikle yumurtalık rezervi azalmış, kemoterapi/radyoterapi gibi yumurta rezervi üzerine olumsuz etkileri bulunan tedaviler uygulanmadan önce veya yumurtaların alınma riskinin olduğu ameliyatlar öncesinde yumurtalar dondurulabilmektedir. Kadın yumurtasını dondurma yöntemi, kadınların üreme sağlığı açısından çok önemli bir gelişmedir ve çok büyük avantajlar sağlamaktadır. 

Yumurtaları Dondurmak Nedir? 

Yumurta dondurma nedir? sorusunun cevabı kısaca; yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında dondurulup saklanması işlemidir. Burada şunu vurgulamak gerekir; halk arasında “yumurta dondurma veya yumurtalık dondurma” olarak tarif edilen bu işlemin doğrusu yumurta dondurmadır. Çünkü yumurtalık kadınlarda tıbbi karşılığı over olan organdır, yumurta ise yumurtalıklarda her ay düzenli büyüyüp çatlayan üreme hücreleridir ve tıbbi karşılığı “oosit”tir. Yazımızda biz de anlam karmaşası olmaması amacıyla tanımlamayı “yumurta dondurma veya yumurtalık dondurma” olarak yaptık. 

Dondurulmuş yumurtalar yıllarca laboratuvar ortamında bozulmadan saklanabilmektedir. Böylece kadınlar evlendikten sonra çocuk sahibi olmak istediklerinde yumurtalar çözülüp spermle birleştirilerek embriyolar oluşturulur. Elde edilen embriyolar rahim hazırlığı sonrasında rahim içine transfer edilerek gebelik elde edilir.  

Yumurtaları dondurmak, artık ülkemizde başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde olmak üzere birçok merkezde yapılmaktadır. 

Yumurtalık Dondurma Neden Yapılır?

Yumurtalık dondurma işlemi özellikle yumurta rezervi azalmış kadınlarda, yumurta rezervi tamamen tükenmeden önce uygulanarak kadınlara çocuk sahibi olma imkanı tanımaktadır. Henüz çocuk sahibi olmayan kadınlarda bazı durumlarda yumurtalıkları dondurmak veya böyle bir seçeneğin olduğunu hastalara sunmak gerekir. Yumurtalık dondurma seçeneği için mutlaka bilgilendirilmesi gereken kadınlar;

  • yumurta sayısı azalmış, AMH değeri düşük olan 
  • kemoterapi/radyoterapi uygulanacak 
  • yumurtaların alınma riski olan ameliyat geçirecek olan kadınlar. 

Yumurtaları dondurmak, yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan kadınlarda gelecekte bebek sahibi olabilmeleri için çok kritik önem taşımaktadır. 

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma işlemi, tüp bebek tedavi sürecine benzemektedir. Adetin 2. veya 3. gününde yumurta büyütücü geliştirici iğneler başlanır. Yumurtaların gelişimi, büyümesi belirli aralıklarla ultrasonla kontrol edilir. Yumurta boyutları belirli büyüklüğe ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi uygulanır ve 35-36 saat sonra yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında steril şartlarda dondurularak saklanır. Yumurtalıkları dondurmak için toplanmış olan yumurtaların olgun yumurtalar olması gerekir. 

Yumurta Dondurma İşlemi Bakirelerde Nasıl Yapılır?

Yumurta toplama işlemi bakirelerde, karın bölgesinden ultrason eşliğinde bir iğne yardımıyla yumurtalıklara girip yumurtalar tek tek toplanır. Bakire olmayan kadınlarda yumurta toplama işlemi vajinal yoldan gerçekleştirilir. 

Yumurtalık Dondurma Yaşı Kaçtır?

Yumurtalık Dondurma Yaşı Kaçtır?

Yumurta dondurma için kadın yaşı için belirlenmiş bir yaş aralığı veya üst sınırı yoktur. Ancak yumurta dondurma işleminin özellikle 40 yaş altında yapılması önerilmektedir. Çünkü yumurta sayısıyla birlikte yumurta kalitesi de yaşla beraber azalmaktadır. 40 yaş altındaki kadınlarda yumurta dondurma işlemi ile daha sağlıklı sonuçlar alınmaktadır. 40 yaş altındaki kadınların dondurulmuş yumurtaları çözüldüğünde hem canlı olarak çözülen yumurta sayısı daha yüksektir, hem de çözülen yumurtalarla daha kaliteli embriyolar elde edilmektedir.

Yumurta Dondurma Fiyatları 2023

Yumurta dondurma ücreti, yumurtaları dondurma işlemini yaptığımız farklı tüp bebek merkezlerinde değişiklik göstermektedir. Yumurtalık dondurma işlemi yüksek teknoloji gerektirdiği için bu konuda yeterli ve donanımlı tüp bebek merkezlerini tercih ediyoruz. 

Yumurtaları dondurma işlemi gerçekleştirildikten sonra dondurulmuş yumurta hücrelerinin saklama bedeli yıllık olarak tüp bebek merkezine ödenmektedir. v

Yumurta Dondurma İşlemi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yumurta Dondurma İşlemi Yaptıran Kadınlar İşlem Sonrası Nelere Dİkkat Etmeli?

Yumurta toplama işlemi vajinal yoldan yapılmışsa işlem sonrasında hafif vajinal kanama görülebilmektedir. Eğer yumurta toplama işlemi bakire kadınlarda karın bölgesinden yapılmışsa, karın ağrısı, büyük abdeste çıkamama, ateş, karında sertlik gibi durumlar gelişirse mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir. Çünkü karından yumurta toplama işleminin en ciddi komplikasyonu bağırsak yaralanmasıdır. Vajinal yoldan yumurta toplama işleminde bağırsak yaralanma riski çok düşüktür. 

Yumurta dondurma işlemi sonrasında banyo veya duş ayakta yapılmalıdır, vajina içine su girmesi enfeksiyon riskine neden olabilmektedir. 

Bekarlarda yumurta dondurma işlemi için rapor gerekli midir?

Bekarlarda yumurta dondurma (yumurtalık dondurma) işlemi öncesinde mutlaka yumurta hücrelerinin dondurulabileceğine dair rapor alınmalıdır. Rapor için hormon testleri (AMH testi), adetin 2.veya 3. günü yumurta sayımı sonucu gerekmektedir. 

Kemoterapi/radyoterapi tedavisi uygulanacak kadınlarda, tedavi öncesi yumurtaların dondurulabilmesi için kemoterapi/radyoterapi tedavisini uygulayacak olan hekimin durumu bildirir yazısı, raporu gerekmektedir. 

Yumurta Dondurma İşlemi Yaptıran Kadınlar Ne Zaman Yumurtalarını Kullanabilir?

Yumurta dondurma işlemi yaptıran kadınlar, evlendikten sonra çocuk sahibi olmak isterlerse  yumurtalar çözülür ve laboratuvar ortamında tüp bebek işleminde yapıldığı gibi spermle döllenerek embriyolar oluşturulur. Rahim yeterli kalınlığa ulaştıktan sonra embriyo transfer edilir.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler