Tüp Bebek PRP Nedir? PRP Nasıl Yapılır?

PRP işlemi sağlık alanında yıllardır birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan bir uygulama olarak bilinmektedir. Son yıllarda PRP uygulaması kadınların üreme sağlığı için kullanılmaya başlandı. Kadınlarda yumurta sayısını, kalitesini arttırmak amacıyla uygulanmaktadır. Bunun dışında ince rahim kalınlığı problemi olan kadınların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle tüp bebek tedavisinde yumurta elde edilemeyen, çok düşük yumurta rezervi olan kadınlarda yumurta elde etme şansını artırmak amacıyla 

Tüp Bebek PRP Nedir?

PRP (platelet rich plasma); ne demek sorusunun cevabı; özetle, plateletten zengin plazmadır. Plazma; sıvıdan kanın proteinden zengin sıvı kısmıdır. Kanda bulunan platelet hücrelerinin ana görevi pıhtılaşmayı sağlamaktır bununla birlikte platelet hücreleri çok miktarda büyüme faktörü üretmektedir. Hastadan alınan kan belirli işlemlerden geçirilerek platelet hücrelerinden zengin plazma hazırlanmaktadır. Elde edilen plazma yumurta rezervini artırmak, ince rahmi olan kadınlarda rahim kalınlığının istenen düzeylere gelmesi için kullanılmaktadır.

PRP Nasıl Yapılır?

PRP Nasıl Yapılır?

PRP’nin hazırlanmasında belirli basamaklar bulunmaktadır. Öncelikle hastadan alınan kan belirli işlemlerden geçirilerek platelet ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrılır. Kandan ayrılan plazma kısmı; yumurta toplama işleminde kullanılan iğne (PRP iğnesi) yardımıyla yumurtalıklara enjekte edilir. Bu işlem ultrason eşliğinde anestezi altında yapılmaktadır.  PRP işleminin uygulanması yaklaşık olarak 10-15 dk sürmektedir. 

PRP Yönteminde Muayene ve Tetkikler Nelerdir?

PRP yönteminde muayene ve tetkikler rutin anestezi altında uygulanacak işlemler öncesi istenen tetkikleridir. İşlem öncesi istenen PRP testleri; hemogram, koagülasyon profili (pıhtılaşma testleri) ve seroloji (Hepatit B, Hepatit C, HIV) testleridir. 

Tüp Bebek PRP Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavilerinde en zor hasta grubu yumurta rezervi çok azalmış hasta grubudur. Çünkü tüp bebek tedavi başarısında bilindiği üzere toplanan yumurta sayısı arttıkça tedaviyle hamilelik şansı artarken; toplanan yumurta sayısı azaldıkça hamilelik şansı azalmaktadır.

PRP uygulaması özellikle yumurta rezervi çok azalmış veya tükenmiş hastalarda uygulanarak yumurta sayısı ve kalitesi arttırılmaya çalışılır. PRP ile yumurtalıklara enjekte edilen plateletten zengin plazmanın yumurta hücrelerini uyararak tekrar yumurtaların çalışmaya başlamasını sağladığı düşünülmektedir. Tüp bebek tedavisinde PRP uygulaması yumurta rezervi çok düşük olan kadınlarda bir sonraki tüp bebek tedavilerinde daha yüksek sayıda yumurta elde edebilmek amacıyla yumurta toplama işlemi sırasında eş zamanlı olarak yapılabilmektedir. Yapılmış çalışmalarda yumurta rezervi tükenmesine veya çok düşük olmasına rağmen PRP işlemi ile hamile kalanlar olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte, PRP uygulamasının yumurtalık rezervi üzerindeki olumlu etkileriyle ilgili henüz yeterli kanıt bulunmamaktadır.  

Tüp bebek tedavisinde PRP uygulamasının bir diğer amacı; rahmi yeterli kalınlaşmayıp ince olan kadınların rahim kalınlıklarının yeterli boyutlara gelmesini sağlamaktır. İnce rahim bir diğer deyişle rahim kalınlaşması yetersiz olan kadınlarda embriyo transferi yapılsa bile hamilelik şansı çok düşüktür. 

PRP Uygulaması Sonrası Takip Nasıl Yapılır?

PRP Uygulaması Sonrası Takip Nasıl Yapılır?

PRP işlemi uygulandıktan sonra yaklaşık olarak iki ay doğal yollardan gebelik için beklenmelidir. PRP’den adet gecikmesi durumunda mutlaka kanda gebelik testi yapılmalıdır, çünkü ilk 2-3 ay doğal yollardan gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönem olduğu bilinmelidir. Eğer bu süre içinde gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisine başlanmaktadır. 

Tüp Bebek PRP Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisinde PRP yaptıranlar, işlem sonrasında kanama, kötü kokulu vajinal akıntı veya karında şişkinlik gelişirse mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Çünkü PRP işlemi sırasında yumurtalıkların çevresinde yüksek hacimde kan taşıyan damarlar bulunmaktadır ve PRP işlemi sırasında en çok kaygı duyulan durum bu damarların iğneyle yaralanma riskidir. 

PRP sonrası hastalar aynı gün içinde taburcu edilmektedir. İşlem sonrasında hastalar 1 gün dinlendikten sonra iş hayatlarına dönebilirler. PRP sonrası ilk 2-3 gün özellikle su içine oturarak banyo yapılması önerilmemektedir.  

PRP sonrası yolculuk yapılabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir beslenme şekli yoktur. Vajinal bölgeden iğneyle geçilerek yumurtalıklara ulaşıldığı için vajinal bölgede hassasiyet ve ağrı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle PRP sonrası belirli bir süre cinsel ilişkiye girilmemelidir.    

Tüp Bebek PRP Fiyatları

Tüp bebek PRP fiyatları 2022 yılında İstanbul’daki tüp bebek merkezlerinde değişmektedir. PRP uygulamasında hazırlık sürecinde kullanılan kitlerin kalitesi işlem başarısında etkili bir faktördür. Tüp bebek PRP fiyatlarına; kanın plazmasının ayrılarak PRP’nin hazırlanması, PRP’nin ultrason eşliğinde yumurtalıklara enjeksiyonu ve anestezi işlem ücreti dahildir.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler