Yumurta Toplama İşlemi Nedir? Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olarak kabul edilmektedir. Tüp bebek tedavi sürecinde adetin 2.veya 3. gününde yumurtaları büyütmek için ilaç tedavisine başlanmaktadır. Yaklaşık olarak 8-10 gün süren yumurta büyütme tedavisi sonrasında yumurtalar belirli bir büyüklüğe ve olgunluğa ulaştıktan sonra yumurta çatlatma ilacı uygulanmaktadır ve 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilmektedir.   

Yumurta Toplama İşlemi Nedir?

Yumurta toplama işlemi; tüp bebek tedavisiyle büyütülen yumurtaların anestezi altında ultrason eşliğinde toplanması işlemidir. Tüp bebekte yumurta toplama işlemiyle elde edilen yumurtalar, laboratuvara teslim edilir,  mikroskop altında yumurtalar spermle döllenerek embriyo oluşturulmaktadır. Elde edilen embriyolar laboratuvarda gelişmeleri takip edilir ve sonrasında iyi kalite embriyolar transfer edilir. Yumurta toplama işlemi, tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarındandır; çünkü toplanan yumurta sayısı ve kalitesi tüp bebek tedavisiyle hamilelik şansını belirleyen en önemli faktördür.  

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinin ikinci aşamasıdır. Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması yumurtaların ilaçla büyütülmesidir. 

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi hafif anestezi altında, ultrason eşliğinde, vajinal yoldan bir iğne yardımıyla yumurtalıkta büyüklüğü 12 mm üzerinde olan yumurtaların tek tek toplanması işlemidir.  Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlem olabileceği için anestezi gerekmektedir. Yumurta toplama işlemi sırasında yumurtalıklara komşu olan damarların veya bağırsakların yaralanması riskini ortadan kaldırmak için yumurta toplama işlemi ultrason eşliğinde yapılmaktadır.  

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi özellikle 

  • yumurtalıkları rahme yağışık olan kadınlarda ve 
  • çikolata kisti olan kadınlarda çok dikkatli yapılmalıdır. 

Çünkü yumurtalıkları rahme yapışık ola kadınlarda yumurtalara ulaşabilmek için rahimden geçmek gerekebilmektedir. 

Çikolata kisti olan kadınlarda yumurtaları toplayabilmek için çikolata kistlerinden geçmek gerekebilir, bu durumda enfeksiyon riskini azaltmak için etkili antibiyotik tedavisi yumurta toplama işlemi sonrasında verilmelidir.  

Yumurta Toplama İşlemi Kaç Dakika Sürer?

Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak 10-15 dk sürmektedir. Yumurta toplama işleminin süresi;

  • yumurta sayısı
  • yumurtalıkların rahime yapışık olup olmaması
  • çikolata kistinin olup olmaması
  • yumurtalıkların bulunduğu yere göre değişmektedir. 

Yumurta toplama işleminden sonra vajinal bölgeden iğnenin giriş yerlerinde ufak kanamalar olabilmektedir. Bu kanama alanlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Yumurta Toplama İşlemi Kaçıncı Gün Yapılır?

Tüp bebek tedavi sürecinde yumurtaların büyütülmesi için adetin 2.günü ilaç tedavisine başlanmaktadır, ilaç tedavisi 8-10 gün sürmektedir. Yumurtalar belirli büyüklüğe (yaklaşık olarak 18-19 mm) ulaştıktan sonra çatlatma iğnesi yapılır ve 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. 

Sonuç olarak yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak 10-14. gün yapılır.    

Gebelik İçin Yumurta Kaç Mm Olmalı?

Tüp bebek tedavisi ile gebelik için yumurta boyutları 18 mm olduğunda çatlatma iğnesi yapılmaktadır.  Çünkü 18 mm boyutlarındaki yumurtaların olgun çıkma ihtimali çok yüksektir. Tüp bebek tedavisinde yumurtanın spermle döllenebilmesi ve elde edilen embriyo ile gebelik oluşabilmesi için toplanan yumurtaların olgun çıkması gerekmektedir. 

Tüp Bebekte Yumurta Sayısı Kaç Olmalı? Tüp Bebekte Yumurta Sayısı

Tüp Bebekte Yumurta Sayısı Kaç Olmalı? Tüp Bebekte Yumurta Sayısı

Tüp bebekte yumurta sayısı ne kadar fazlaysa tüp bebek tedavisiyle hamilelik elde etme şansı o kadar artmaktadır. Tüp bebekte yumurta sayısının kaç olması gerektiği ile ilgili net bir sayı yoktur. 

Tüp bebek tedavisinde ortalama 8-10 tane yumurta toplanan kadınlarda hamilelik şansı yüksektir. Tüp bebekte tek 1 yumurtayla da gebelik şansı olduğu unutulmamalıdır. Elbette tek yumurtayla tüp bebek şansı; çok sayıda yumurta toplanan kadınlara göre daha düşüktür; ancak gebelik şansı vardır.

Bu noktada vurgulanması gereken durum; “tüp bebekte az yumurta toplanan kadınlarda gebelik şansı vardır, ancak yumurta sayısı ne kadar fazlaysa ilk tüp bebek denemesinde gebelik şansı o kadar artmaktadır”. 

Tüp bebekte yumurta sayısının düşük olması gebelik elde edebilmek için tüp bebek deneme sayısının artmasına neden olabilmektedir. 

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Yapılması Gerekenler

Yumurta toplama işlemi öncesi bazı rutin kan testlerinin yapılması gerekmektedir. Bunun dışında çatlatma iğnesi tam olarak doktorunuz tarafından belirtilen saatte doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çatlatma iğnesinin son kullanma tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. 

Yumurta toplama işlemi anestezi altında yapıldığı için en az 6-8 saatlik açlık gerekmektedir. Su dahil hiçbir şey yenilip içilmemelidir. 

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Yapılması Gerekenler

Yumurta toplama işlemi sonrasında işlem günü ve bir sonraki gün dinlenmek gerekir. Kanama, ağrı, karında şişkinlik gibi olumsuz bir durum olursa mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. 

Yumurta toplama işleminin yapıldığı gün yolculuk yapılmamalıdır. 

Lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir, adet kanamasından daha fazla kanama olmadığı sürece bu kanama miktarı normal kabul edilmektedir. 

Yumurta toplama işlemi sonrasında adet görünceye kadar cinsel ilişkiye girilmesi önerilmemektedir. Ağır ve yorucu işlerden uzak durulmalıdır. 

Eğer yumurta toplama işleminden sonra taze embriyo transferi yapılacaksa işlem sonrasında verilen ilaçlar düzgün ve saati saatine kullanılmalıdır. Çünkü  bu ilaçlar embriyonun rahim iç duvarına tutunma şansını artırmak için verilen ilaçlardır.   

Yumurta Toplama Sonrası Ağrı

Yumurta toplama sonrası ağrı şikayeti hafif düzeyde, karın ve kasık bölgesinde olabilmektedir. Ağrı kesici ilaçlarla bu ağrı azalmaktadır. Ancak yumurta toplama işlemi sonrasında yoğun ve şiddetli ağrı varsa, ağrı giderek artıyorsa mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. 

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama sonrasında ağrı şikayeti;

  • yumurtalıkların büyümesi
  • yumurtaları toplamak için vajinadan iğnenin geçmesi
  • karın içinde sıvı birikmesi
  • büyüyen yumurtaların kendi etrafında dönmesi (yumurtalık torsiyonu)
  • yumurtalık içinde kanamaya bağlı yumurtalıklarda büyüme ve gerilme

gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yumurtalıkların büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan ağrı şikayeti zamanla yumurtalıkların küçülmesine bağlı olarak azalacaktır ve kaybolacaktır. 

Yumurtaların toplanması için iğneyle vajinadan geçilmesi nedeniyle gelişen ağrı, basit ağrı kesicilerle azalmaktadır. Ancak yumurta toplama işlemi sonrasında yumurtalıklar içine kanamanın devam etmesi ve buna bağlı olarak yumurtalıklarda gerilme veya büyümüş olan yumurtalıkların kendi etrafında dönmesine bağlı olarak yumurtalıkların kan akımının azalması sonucu gelişen ağrının tedavisi için ameliyat gerekebilmektedir.

Yumurta Toplama Sonrası Karında Sıvı Birikmesi

“Tüp bebekte yumurta toplama sonrası karında bir miktar sıvı birikmektedir”. Önemli olan karında biriken sıvının miktarıdır. Yumurta toplama işlemine bağlı olarak gelişen az miktarda kanama veya yumurtalıklarda yumurtaların büyümesine bağlı olarak gelişen sıvı kaçağı karında sıvı birikmesine neden olabilmektedir. 

Yumurta toplama sonrası karında sıvı birikimin “riskli olduğu hasta grubu” çok sayıda yumurta toplanan kadınlardır. Çünkü büyüyen her yumurtanın salgıladığı bazı maddeler OHSS (ovaryen hiperstimülasyon sendromu) denilen ciddi bir duruma neden olabilmektedir. OHSS’de karında ciddi miktarda sıvı birikir, vücutta yaygın ödem gelişir, akciğerlerde ödem gelişebilir ve bu duruma bağlı olarak ciddi karın ağrısı, nefes darlığı gibi önemli hayati problemlere yol açabilir. OHSS gelişme riski olan kadınlarda çatlatma iğnesinin tipi değiştirilerek, yumurta büyütmek için kullanılan ilaçların dozları düşük tutularak ve embriyolar dondurulup aynı ay transfer edilmeyerek OHSS riski minimuma indirilmektedir. 

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler