Tüp Bebek Öncesi Kullanılan Vitaminler Nelerdir?Tüp Bebek Tedavisinde Vitaminler Nasıl Kullanılır?

Tüp bebek öncesi vitamin kullanımı, bazı çiftlerde yumurta kalitesini artırmak için, sperm üretimini artırmak ve sperm kalitesini artırmak amacıyla kullanılabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde vitaminler; folik asit, koenzim Q10, C vitamini, D vitamini, E vitamini, omega 3, magnezyum, çinko, selenyum gibi vitamin-mineraller içermektedir.  Tüp bebek tedavisinde vitamin kullanımı ile ilgili olarak hastaların aklında “en etkili vitaminler, C vitamin takviyesi, multivitamin önerisi” gibi birçok soru bulunmaktadır. Yumurta kalitesini artıran vitaminler veya sperm kalitesini vitaminler bir diğer ifadeyle vitamin takviyesi  mutlaka doktor önerisiyle kullanılmalıdır. 

Tüp Bebek Öncesi Kullanılan Vitaminler Nelerdir?

Tüp bebek öncesi kullanılan vitaminlerin içinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bunun dışında çok sayıda farklı multivitaminin olması; tüp bebek tedavisi öncesi vitamin kullanmak isteyen çiftlerde, hangi vitamini kullanmaları gerektiği konusunda çok ciddi kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Genellikle multivitamin ilaçlar içinde ortalama 20-30 adet farklı vitamin tipi, farklı mineraller ve antioksidan maddeler bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde vitaminlerin seçiminde; üreme üzerine faydalı etkileri kanıtlanmış olan vitamin ve mineralleri içeren ilaçlar tercih edilmeli, faydalı etkisi gösterilmemiş vitamin ve minerallerin bulunduğu ilaçlar kullanılmamalıdır. 

Bu noktada şunu vurgulamak gerekir; hamilelik öncesi vitaminleri ile tüp bebek öncesi vitaminler birbirinden farklı içeriklere sahiptir ve içlerinde bulunan vitaminlerin miktarları farklıdır. Özellikle tüp bebek öncesi vitamin kullanımı amacıyla tercih edilen multivitaminlerin içinde bulunan vitamin miktarları gebelik dönemi için yüksek olabilmektedir. Bu nedenle gebelik sırasında mutlaka kullanılan ilaçların doktorunuz tarafından güncellenmesi gerekmektedir.

Tüp Bebek Öncesi Kullanılan Vitaminler

Tüp Bebek Öncesi Kullanılan Vitaminler

Tüp bebek öncesi dönemde viamin kullanımının faydalı etkisi; özellikle iyi beslenmeyen, düzensiz beslenen veya farklı dietler uygulayan çiftlerde, ileri yaş hastalarda, sperm testinde problem varlığında, önceki tüp bebek tedavilerinde yumurta kalitesi düşük olan kadınlarda veya embriyo kalitesi düşük olan çiftlerde daha fazla görülmektedir.

Tüp bebek öncesi dönemde olası faydalı etkileri nedeniyle kullanılan vitamin ve mineraller; A vitamini, Biotin, Folik asit, C Vitamini, D vitamini, E vitamini, Magnezyum, çinko, selenyum, Ko enzim Q 10, Resveratrol’dür.

Tüp bebek öncesi dönemde vitamin kullanımı mutlaka doktor önerisiyle olmalıdır, çünkü bu süreçte gereksiz multivitamin kullanımının tüp bebek tedavi başarısı üzerine olumlu etkisi olmayacaktır. Bunun dışında multivitaminlerin kontrolsüz ve aşırı kullanımı genel sağlık açısından çok ciddi problemlere yol açabilmektedir.  

Tüp Bebek Tedavisinde Vitaminler Nasıl Kullanılır?

Tüp bebek tedavisinde vitaminler günlük olarak ağızdan tablet olarak kullanılmaktadır. Kullanım şekli farklı olan bazı özel vitamin takviyeleri olabilmektedir, bu ilaçların kullanım şekli ve yolu, doktor tarafından belirtildiği şekilde olmalıdır. Tüp bebek tedavisinde vitaminlerin fazla ve gereksiz kullanımı sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır. 

Tüp Bebek Öncesinde Vitamin Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?

Tüp Bebek Öncesinde Vitamin Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?

Tüp bebek öncesinde vitamin takviyelerinin faydaları yumurta kalitesinin artması, sperm kalitesinin artması, elde edilen yumurta sayısının artması ve bunlara bağlı olarak gelişen embriyoların kalitesinin artmasıdır. 

Multivitamin ilaçların içindeki vitamin,mineraller ve antioksidanların; yumurta ve sperm kalitesini artırıcı etkisi farklı mekanizmalar üzerinden gerçekleşmektedir. Özellikle; koenzim Q10, folik asit, C vitamini, D vitamini, E vitamini, biotin, selenyum, magnezyum, çinko, curcumin, resveratrol, omega 3 gibi içeriklerin yumurta ve sperm üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir.  

Folik Asit

Tüp bebek öncesi kullanılan vitaminler arasında bulunan folik asitin yumurtaların gelişimi ve olgunlaşması üzerinde önemli düzeyde olumlu etkisi vardır. Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi; yumurtalardaki homosistein düzeyini azaltarak homosisteinin yumurta gelişim süreci ve kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaktadır. Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi bu mekanizmalarla yumurta kalitesini arttırmaktadır.    

Doktorların önerdiği folik asit miktarı genellikle günlük 400 mcg’dır. Yapılmış çalışmalarda tüp bebek tedavisi sırasında günlük olarak ortalama 400 mcg folik asit kullananlar arasında yumurta kalitesinin daha yüksek olduğu bildirilmiştir.

Tüp bebek öncesi kullanılması gereken vitaminlerin başında gelen folik asit; tüp bebek öncesi dönem gebelik öncesi dönem olarak kabul edildiği için günlük 400 mcg kullanımı önerilmektedir. Gebelik planlayan kadınlarda folik asit eksikliği görülme sıklığı yüksek olduğu için rutin olarak folik asit takviyesi önerilmektedir.  

Koenzim Q10

Koenzim Q10; hücrelerin enerji üreten kısmında rol alan bir enzimdir ve enerji üretiminde önemli rolü vardır. Bunun dışında hücreler üzerinde olumsuz etki gösteren serbest oksijen radikallerini ortadan kaldırmayı sağlayan bir antioksidandır. 

Tüp bebek tedavisinde Koenzim Q10 kullanımı; Koenzim Q10’un hücrelerin enerji üretimindeki rolü ve antioksidan etkisi sayesinde yumurta ve sperm kalitesi üzerinde olumlu etki oluşturmaktadır. 

Koenzim Q10 yumurta kalitesi ve gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Özellikle düşük yumurta kalitesi olan kadınlarda; koenzim Q10 kullanımı yumurta kalitesini arttırmaktadır. Yapılmış çalışmalarda tüp bebek öncesi koenzim Q10 kullananlar arasında yumurta kalitesinin daha iyi olduğu bildirilmiştir. 

Omega 3 

Tüp bebek tedavisinde Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri;  

Omega 3 çoklu doymamış yağ asitlerinin çok yüksek miktarlarda kullanımının yumurta kalitesi, rahim iç zarının embriyo tutma kapasitesini ve embriyo tutunma şansını olumsuz etkileyebilmektedir. 

C Vitamini

C vitamini antioksidan etkisi olan vitaminlerdendir. Tüp bebek tedavisinde C vitamini; antioksidan etkisi ile yumurta kalitesi ve sperm kalitesi üzerinde iyileştirici etki gösterebilmektedir. C vitamininin özellikle besinlerle doğal yollardan alınması tercih edilmelidir. C vitamini deposu olarak kabul edilen taze meyve ve sebzelerin tüketimi ile yeterli miktarda C vitamini edinilmiş olur. 

D Vitamini

Son yıllarda yapılmış çalışmalarda D vitamini takviyesi alan kadınlarda tüp bebebk tedavi başarısının, D vitamini takviyesi almayan kadınlara göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. D vitamini eksikliği olan erkeklerde ise sperm üretimi olumusuz etkilenmekte ve buna bağlı olarak sperm sayısı ve hareketi azalmaktadır. Kadınlarda D vitamini eksikliği olması durumunda, yumurtaların büyüme ve gelişim sürecinde problemler ortaya çıkmaktadır.  

Tüp bebek tedavisinde D viatmini kullanımı veya tüp bebek tedavi öncesi D vitamini takviyesi özellikle D vitamini eksikliği olan çiftlerde gebelik şansını arttırmaktadır. Tüp bebek öncesi günlük D vitamini alım miktarı kişiye göre değişmektedir. Günlük alınması gereken D vitamini miktarı; D vitamini eksikliği olan çiftlerde, eksikliğin şiddetine göre doktor tarafından belirlenmektedir.

E Vitamini

​​E vitamini aslında esas olarak yüksek yağlı sebze ürünlerinde bulunan temel bir antioksidandır. E vitamini hücre yapısının bozulmasını engelleyen hücre zarının hasar görmesini engellemektedir. 

Güçlü bir antioksidan olan E vitamini; yumurta ve sperm kalitesini arttırarak 5. gün embriyo gelişme şansını artırmaktadır. Ayrıca E vitamini kullanımının yumurtalık hücrelerinin yaşlanmasını engellediği hayvan çalışmalarında gösterilmiştir. Tüp bebek tedavisinde E vitamini takviyesinin; embriyonun tutunduğu rahim iç zarının yeterli kalınlaşmasında olumlu etkisi bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde rahim iç zarının yeterli kalınlaşması embriyonun  tutunma şansını arttırmaktadır.

Resveratrol

Tüp bebek öncesi resveratrol kullanımının ve takviyesinin, oosit kalitesinde iyileşme sağlamasının yanı sıra anormal kromozom yapısına sahip yumurta oranının azalması gibi etkileri de bazı çalışmalarda gösterilmiştir. 

Fakat resveratrolün bazı dikkat çekici yan etkileri de bulunmaktadır, resveratrol, uygulanan doza bağlı olarak olumsuz etkilere sahip olabilir. Uygulamadan sonra baş ağrısı, mide bulantısı, ishal, baş dönmesi ve karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi bazı yan etkiler bildirilmiştir. Yüksek doz resveratrol kullanılmamalı ve gebelik döneminde bazı olası olumsuz etkileri olabileceği için gebelikte takviyesi kesilmelidir.

Magnezyum

Tüp bebek tedavisinde Magnezyum takviyesinin olumlu etkisi; magnezyumun antioksidan etkisinden kaynaklanmaktadır. Magnezyumun bir diğer kritik rolü; gebelik sırasında bebeğin beslenmesini sağlayan plasentanın sağlıklı bir şekilde gelişmesinde rolü bulunmaktadır. 

Çinko

Çinko multivitamin ilaçların içinde bulunan bir diğer mineraldir. Çinkonun en önemli etkisi; B6,B12, C vitamini, E vitaminine benzer şekilde antioksidan etkisidir. Tüp bebek tedavisinde çinko takviyesi multivitamin ilaç kullanımı ile yeterli düzeyde sağlanmaktadır.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler