Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Son yıllarda kapalı ameliyatlardaki tecrübenin artması ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte miyom ameliyatı (myomektomi ameliyatı) için kapalı miyom ameliyatları tercih edilmektedir. Kapalı miyom ameliyatı; laparoskopik myomektomi ve histeroskopik myomektomi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Rahim iç zarından köken alan submüköz miyomlar histeroskopik miyom ameliyatı ile çıkarılırken; rahmin kas tabakasından veya dış kısmından köken alan miyomlar laparoskopik miyom ameliyatı ile çıkarılmaktadır. Miyom ameliyatı sonrası dönemde kapalı miyom ameliyatı olanlar; günlük hayatlarına daha kısa sürede dönebilmektedir ve kapalı miyom ameliyatı sonrası çok daha az ağrı şikayeti tarif etmektedirler.
Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı miyom ameliyatı; laparoskopik miyom ameliyatı veya histeroskopik miyom ameliyatı olarak yapılmaktadır. Laparoskopik miyom ameliyatı ile rahim düz kas kas tabakasından köken alan intramural miyomlar veya rahmin dış kısmından köken alan subseröz miyomlar çıkarılmaktadır.
Laparoskopik miyom ameliyatı karın bölgesinde, 1 tanesi göbek deliğine olmak üzere toplam 4 adet yarım santimlik kesiler yapılır ve bu kesilerden miyom ameliyatı sırasında kullanılacak laparoskopik aletler girilir. Göbek deliğinden laparoskopik kamera aleti girilir ve görüntü ekrana yansıtılır. Kapalı miyom ameliyatı; ekrana yansıtılan görüntü üzerinden yapılır.
Myomektomi ameliyatı sırasında, rahim çok dikkatli bir şekilde miyomun olduğu bölge üzerinden olabilecek en kısa şekilde kesilir. Miyoma ulaşıldığında miyom tutucu bir aletle miyom tutulur ve çevresindeki rahim dokusundan ayrılarak miyom çıkartılır. miyomun çıkarıldığı rahim kısmı dikilerek kapatılır. Myomektomi ameliyatı sonrası, rahmin düzgün bir şekilde iyileşmesi için rahim çok dikkatli ve özenli bir şekilde dikilmelidir. Laparoskopik myomektomi ameliyatı sırasında, miyom morselatör adı verilen bir alet yardımıyla karın içinde ufak parçalara ayrılarak karın dışına çıkarılır.
Histeroskopik miyom ameliyatı rahim iç zarından köken alan submüköz miyomların çıkarılması için tercih edilmektedir. Histeroskopi ameliyatı sık kullanılan bir diğer kapalı miyom ameliyatıdır. Histeroskopik miyom ameliyatı sırasında; ucunda kamera olan, yarım santim çapında silindir şeklinde bir aletle rahim içine girilir. Ucunda yarım halka şeklinde tel bulunan bir aletle miyom kesilerek çıkartılır.
Kapalı Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kapalı miyom ameliyatının süresi; miyom sayısına, miyom büyüklüklerine, miyomların yerleştiği bölgeye, laparoskopik veya histeroskopik ameliyat tipine göre değişmektedir. Miyom sayısı ve büyüklüğü arttıkça kapalı miyom ameliyatının süresi uzamaktadır. Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir.
Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir. Çok büyük submüköz miyomların (4 cm ve üzeri submüköz myom) histeroskopi ile çıkarılması daha uzun sürmektedir. Submüköz miyomlar sadece histeroskopi ile çıkarılabilir, laparoskopi ile çıkarılamaz.
Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Myomektomi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar konusunda hastaların bilinçli olması gerekir ve hekimleri tarafından detaylı bir şekilde bilgilendirilmeleri gerekir.
Kapalı miyom ameliyatı sonrası genellikle hastalar ameliyat günü veya ameliyattan 1 gün sonra taburcu edilmektedirler. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası hastalar aynı gün taburcu edilirken; laparoskopik miyom ameliyatı sonrası hastalar ameliyattan 1 gün sonra taburcu edilmektedir.
Laparoskopik miyom ameliyatı sonrası, dikiş yerlerinde kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Laparoskopik miyom ameliyatı sonrasında dikiş izinin kalmaması için yaz aylarında fazla güneşlenmemek gerekir. Miyom ameliyatı sonrası 1.gün banyo yapılabilir.
Histeroskopi ile miyom ameliyatı sonrasında dikiş bulunmamaktadır. Histeroskopik miyom ameliyatı sonrasında oturarak banyo yapılmamalıdır, ayakta ılık suyla banyo yapılabilir. Çünkü histeroskopi ameliyatı sırasında, histeroskopi aletinin rahim ağzından geçebilmesi için rahim ağzı hafifçe genişletilir.
Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişki 2 hafta önerilmemektedir. Özellikle histeroskopi sonrasında enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için ilişki önerilmez. Laparoskopik miyom ameliyatı sonrasında cinsel ilişkiye hasta kendini hazır hissettiğinde girebilir. Miyom ameliyatı sonrasında rahmin iyileşme süreci tamamlanana kadar çiftler cinsel ilişki sırasında korunmalıdırlar.