Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Histeroskopi ve Laparoskopi

Tüp bebek öncesi histeroskopi veya tüp bebek öncesi laparoskopi sıklıkla tüp bebek tedavisi ile gebelik şansını artırmak için yapılmaktadır. Tüp bebek öncesi hazırlık sürecinde çekilen rahim filminde, tüplerde veya rahimde saptanan bir anormallik histeroskopi veya laparoskopi ile düzeltilebilmektedir. Rahimde polip, miyom, yapışıklık, perde vb anormallikleri olan kadınlarda, histeroskopi sonrası tüp bebek tedavisine başlamak gerekir. Benzer şekilde tüplerinde sıvı biriken kadınlarda laparoskopi ameliyatı sonrası tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. Histeroskopi ameliyatı ile rahime çizik işlemi yapılarak veya ultrasonda saptanamayan bazı durumların saptanıp düzeltilerek histeroskopi ameliyatı sonrası tüp bebek başarısı ciddi oranda artmaktadır. Tüplerinde sıvı birikmiş kadınlarda laparoskopi sonrası gebelik şansı artmaktadır.  

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Histeroskopi ve Laparoskopi

Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tüp bebek tedavisi ile hamilelik şansını azaltabilecek durumların saptanması için yapılması gereken testler bulunmaktadır. Rahim filminde tüplerin tıkalı olması ve içinde sıvı birikimi olması (hidrosalpenks) önemli bir problemdir. Tüp bebek öncesi laparoskopi ile mutlaka bu durumun düzeltilmesi gerekir çünkü tüplerde biriken sıvı rahim içine akarak embriyonun tutunma şansını azaltacaktır. 

Rahim filminde veya ultrasonda; rahimde miyom, rahimde polip, rahimde perde, rahimde yapışıklık bulunması embriyonun rahime tutunma ihtimalini azaltmaktadır. Bu nedenle tüp bebek öncesi histeroskopi ile bu anormallikler düzeltilir ve sonra embriyo transferi yapılır. 

Sonuç olarak; tüplerinde veya rahminde problem olan kadınlarda, laparoskopi sonrası tüp bebek ve histeroskopi sonrası tüp bebek tedavisi uygulandığında hamilelik şansı çok ciddi şekilde artmaktadır. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Nedir?

Histeroskopi ve Laparoskopi Nedir?

Histeroskopi ve laparoskopi kapalı ameliyatlar olup tüp bebek öncesi en sık uygulanan ameliyatlardır. Histeroskopi ve laparoskopi genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılmaktadır. Çoğu zaman histeroskopi ve laparoskopi ameliyatları sonrasında hastalar aynı gün veya bir sonraki gün taburcu edilmektedir. 

Histeroskopi ne demek sorusunun kısaca cevabı; ucunda kamera olan 1 cm çapında silindir şeklinde bir alet yardımıyla rahim içinin değerlendirildiği ameliyattır. Tüp bebek başarısızlıkları olan kadınlarda histeroskopi ile sadece rahim içi değerlendirilebileceği gibi miyom veya polipler histeroskopik ameliyatlarla alınabilmektedir. Tüp bebek öncesi rahim filminde rahim perdesi veya rahim içi yapışıklıklar saptanan kadınlarda histeroskopi ile bu anormallikler tedavi edilir. 

Laparoskopik ameliyatların diğer adı kapalı ameliyattır. Laparoskopi genel anestezi altında yapılmaktadır.Tüp bebek öncesi laparoskopi en sık tüplerle ilgili problemler için yapılmaktadır ve yaklaşık olarak 40-45 dk sürmektedir. 

Yapılmış çalışmalarda, laparoskopi yaptıranlar ve histeroskopi yaptıranlar ameliyat sonrası ağrı şikayetlerinin çok az olduğunu bildirmektedirler. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Neden Yapılır?

Histeroskopi ameliyatı ile rahim içindeki polipler, miyomlar kolaylıkla çıkarılabilir; rahim perdesi ve rahim içi yapışıklıklar düzeltilebilir. Özellikle tüp bebek başarısızlıkları olan kadınlarda rahim filmi ve ultrasonda saptanamayan olası nedenleri incelemek amacıyla tüp bebek öncesi histeroskopi ameliyatı önerilmektedir. 

Tüp bebek öncesi laparoskopi ameliyatı sıklıkla miyomların çıkarılması ve tüplerde sıvı birikimi varsa tüplerin kapatılması için yapılmaktadır. Miyomu olan veya tüplerde sıvı birikimi olan kadınlarda laparoskopi ameliyatı sonrası tüp bebek tedavisi uygulandığında tüp bebek tedavi başarı şansı artmaktadır. Özellikle miyomlar rahim iç zarına baskı yapıyorsa embriyonun tutunmasını ve yerleşmesini bozmaktadır ve gebelik şansını azaltmaktadır. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi ve Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi ameliyatı 1 cm çapında ucuna kamera yerleştirilmiş bir aletle yapılır. Operatif histeroskopi genel anestezi altında yapılırken tanısal amaçlı histeroskopi anestezisiz yapılabilmektedir. Tanısal histeroskopi yaklaşık olarak 15-20 dk sürmektedir. Miyom veya poliplerin çıkarıldığı, rahim içi yapışıklıkların, rahim perdesinin düzeltildiği operatif histeroskopi ameliyatı 30-45 dk sürmektedir. Histeroskopi sonrası hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir. Histeroskopi ameliyatı sonrası ağrı ve kanama şikayeti yok denecek azdır. 

Laparoskopi ameliyatı; kapalı ameliyat olarak adlandırılmaktadır. Laparoskopi ameliyatı için karın cildi ve göbek deliğinin olduğu bölgeye 1 cm lik toplam 3-4 kesi yapılır ve laparoskopik aletler bu deliklerden geçip karın içine girilir. Ucunda kamera olan silindir şeklindeki alet göbek deliğinden geçirilerek karın boşluğuna girilir ve görüntü ekrana yansıtılır. Ameliyat işlemi bu deliklerden geçen farklı aletler yardımıyla yapılmaktadır. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Histeroskopi sonrası rahim içi enfeksiyon gelişmemesi için veya rahim içi yapışıklıkların engellenmesi için doktor önerilerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Histeroskopi sonrası banyo birikmiş suyun olduğu küvet veya jakuzi gibi banyolarda, suyun içine oturarak yapılmamalıdır. Histeroskopi sonrası rahim içi yapışıklık olmaması için doktor önerisiyle verilen hormon ilaçları düzenli ve günü gününe dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.  Histeroskopi sonrası ilişki en az 7-10 gün olmamalıdır. 

Histeroskopi sonrası hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir ve hastalar günlük hayatlarına rahatlıkla dönebilmektedir. Histeroskopi sonrası yolculuk; aynı gün uçak, otobüs veya araba ile yapılabilmektedir. Histeroskopi sonrası havuza 14 gün girilmemelidir. 

Laparoskopi sonrası karın bölgesinde ki kesi yerlerinin pansumanı ilk 24 saat içinde yapılmalıdır. Yara yerlerinde kızarıklık veya akıntı olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Laparoskopi sonrası banyo 1 gün sonra yapılabilmektedir ancak su içine oturarak banyo yapılmamalıdır, ayakta ılık suyla duş alınmalıdır. Laparoskopi sonrası yolculuk ameliyattan 1 gün sonra yapılabilmektedir. 

Laparoskopi sonrası cinsel ilişkiye 7-10 gün boyunca girilmemelidir. Laparoskopi sonrası genellikle ameliyattan 1 gün sonra hastalar taburcu edilmektedir ve hastalar çok hızlı bir şekilde normal yaşantılarına dönmektedirler. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır?

Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek öncesi histeroskopi yaptıran kadınlarda eğer miyomlar çıkartılmışsa embriyo transferi için 3 ay beklemek gerekmektedir. Histeroskopi ile rahim perdesi düzeltilen kadınlarda embriyo transferi için 2 ay beklemek yeterlidir. Tüp bebek tedavisi uygulanacak hastalarda histeroskopi sonrası hamilelik şansı için rahim iç zarının iyileşmesi beklenmelidir.  

Laparoskopik miyom ameliyatı sonrası tüp bebek tedavisi için 4-6 ay beklenmelidir. Miyomlar çıkarılırken rahim kas tabakası kesilmektedir, rahim duvarının yeterli şekilde iyileşmesi için en az 4-6 aylık süre gereklidir. Laparoskopi ile tüplerin bağlanması ameliyatı sonrası 1-2 ay beklemek yeterlidir. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Fiyatları

2023 yılı İstanbul histeroskopi ameliyatı fiyatları yapılacak ameliyatın tipine göre değişmektedir. Sadece tanısal amaçlı histeroskopi fiyatı, rahim perdesinin düzeltilmesi için histeroskopi fiyatı veya rahim içindeki miyomların büyüklüğüne, miyomların sayısına göre histeroskopi fiyatları değişiklik göstermektedir. Rahim içi yapışıklıkların düzeltilmesi için yapılacak olan histeroskopi ameliyatı fiyatı aynı şekilde yapışıklığın yaygınlığına bağlı olarak değişir. 

Laparoskopi ameliyatı fiyatları; ameliyatın yapıldığı hastaneye, kullanılacak alet tiplerine ve ameliyatın büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Laparoskopik miyom ameliyatı fiyatı; miyomların sayısına, büyüklüğüne göre değişmektedir.

Histeroskopi ve Laparoskopi Tüp Bebek Şansını Artırır mı?

Eğer ameliyatlar rahim ve tüplerdeki problemlerin düzeltilmesi için yapılmışsa; histeroskopi ve laparoskopi sonrası tüp bebek şansı artmaktadır. Histeroskopi sonrası tüp bebek tutanlar arasında en önemli hasta grubu; rahim filmi ve ultrasonda saptanamayan histeroskopi ile saptanan rahim içi problemi olan hastalardır. Özellikle rahim içi yapışıklıklar, rahimdeki poliplerin ultrasonda tanısı gözden kaçabilmektedir. 

Tekrar eden tüp bebek başarısızlıkları olan hastalarda rahim içine çizik işlemi uygulanarak embriyonun tutunma şansı artırılmaktadır. Son yıllarda yapılmış bilimsel çalışmalarda, rahim içine çizik işlemi uygulanarak histeroskopi sonrası tüp bebek şansının arttığı gösterilmiştir. 

Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Kanama

Histeroskopi sonrası kanama lekelenme şeklinde bir kaç gün sürmektedir. Özellikle açık pembe renkli kanama olabilmektedir. Histeroskopi sonrası adet kanamasından daha yoğun miktarda görülen kanama anormal kabul edilmektedir. Histeroskopi ameliyatında rahim içine müdahale gerçekleştirildiği için ameliyat sonrası kısa süreli hafif miktarda kanamalar normal kabul edilmektedir. 

Laparoskopi sonrası kanama özellikle laparoskopik miyom ameliyatından sonra bir miktar görülebilmektedir. Ancak laparoskopik miyom ameliyatı sonrası kanama hafif miktarda olabilmektedir, yoğun kanama beklenmemektedir. Laparoskopik tüp bağlama ameliyatı sonrası kanama olmamaktadır. 

Histeroskopi Sonrası Cinsellik

Histeroskopi sonrası cinsellik, kadınlarda rahatsızlık hissi oluşturabileceği için ameliyat sonrası belirli bir süre önerilmemektedir. Ayrıca histeroskopi ameliyatında rahim ağzı genişletildiği için rahim enfeksiyon açısından bir süreliğine risk altındadır. Bu nedenlerle, histeroskopi sonrası cinsel ilişki 7-10 gün süresince önerilmemektedir. 

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler