Blastokist Nedir? Blastokist Transferi Nedir?
Tüp bebek tedavisi uygulanan hastalarda yumurtalar spermle döllendikten sonra embriyo oluşmaktadır. Embriyolar laboratuvar şartlarında kültür ortamında takip edilir ve tüp bebekte 5.gün embriyosu “blastokist, blastosist” olarak tanımlanmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde genellikle 3.gün embriyo transferi veya blastokist transferi (5.gün embriyo transferi) yapılmaktadır. Hastanın embriyo sayısına ve yaşına göre 3.gün embriyosu veya blastokist transferi yapılmaktadır. Tüp bebek embriyo transferi planlanırken ilk hedef 5.gün embriyo transferi yapmaktır; çünkü 5.gün embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinde başarı şansı çok artmaktadır. 5.gün embriyo kalitesi, tüp bebek tedavisinde gebelik şansını belirleyen en önemli faktördür.
Blastokist Nedir?
Blastokist (blastosist); içinde sıvı olup iç hücre kitlesi (bebeği oluşturacak hücreler) ve dış hücre kitlesi (bebeğin eşini diğer adıyla plasentayı oluşturan hücreler) ayrışmaya başlamış 5.gün embriyosudur. Laboratuvar şartlarında kültür ortamında tüp bebek embriyo gelişim sürecinin son aşaması blastokist evresidir. Blastokist evresi, embriyoların rahim iç zarına tutunma şansının en yüksek olduğu evredir.
Blastokist Nasıl Oluşur?
Yumurtanın spermle döllenmesinden sonra oluşan embriyo bölünmeye başlar. Döllenmeden sonraki 5-6 gün boyunca hücrelerin devamlı bölünmesiyle blastokist oluşur. Blastokist evresinde; embriyo yaklaşık olarak 200-250 hücreden oluşmaktadır. Özellikle yumurtanın spermle döllenmesinden sonraki ilk 3 günlük embriyo gelişiminde yumurta kalitesi ön plandayken, 3.günden sonraki embriyo gelişim sürecinde sperm kalitesi embriyonun blastokist evresine geçişi üzerinde çok önemli etkiye sahiptir.
Blastokist Transferi Nedir?
Blastokist transferi sonrası tutunma şansı tüp bebek tedavisiyle gebelik şansını ciddi olarak artırmaktadır. Tüp bebek embriyo transferi, tedavi sürecinin en hassas noktası olup, tüp bebek tedavisinde blastokist bir diğer adıyla 5.gün embriyo transferi amaçlanmaktadır. Çünkü blastokist (5.gün embriyosu) aşamasına ulaşan embriyolar özellikle genetik olarak normal olma şansı daha yüksek olan embriyolardır. Tüp bebek tedavisinde 38 yaş altında iyi kalite blastokist transferi sonrası gebelik şansı %70-80 oranlarına ulaşmaktadır.
5.gün embriyo transferi yaptıranlar, transfer sonrası 10.günde beta hcg baktırabilirler. Blastokist transferi sonrası beta hcg çok erken dönemde baktırılmamalıdır çünkü çıkan değerin sağlıklı bir gebelik için yeterli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenle, blastokist transferi sonrası en erken test kanda bakılan beta hcg testidir ve 10. günden önce bakılmamalıdır. Tüp bebek transferi sonrası en sık sorulan sorulardan bazıları 5.gün embriyosu tutunma belirtileri nedir? Blastokist transferi sonrası gebelik belirtileri nelerdir? Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası tutunma belirtileri her kadında farklı olabilmektedir ve çoğu kadında herhangi bir tutunma belirtisi yoktur
Blastokist Transferi Kimler İçin Uygundur?
Blastokist transferi tüp bebek tedavisinde tüm hastalar için tercih edilen bir durumdur. Çünkü gebelik başarısı açısından tüp bebekte 5.gün embriyosu, 3.gün embriyosundan daha yüksek bir şansa sahiptir.
Özellikle, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan hastalarda veya önceki tüp bebek denemelerinde 3. gün transferi yapılmış hastalarda 5. gün embriyo transferi planlanmalıdır. Embriyo genetik analizi yapılacak olan çiftlerde blastokist transferi uygundur. Embriyo genetik analizi için embriyolar 5.güne kadar takip edilir; çünkü embriyolar ancak blastokist evresine ulaştıktan sonra embriyodan biyopsi alınabilir.
Blastokist Transferinde Başarı Oranı Nasıl Artırılır?
Blastokist transferinde başarı oranı, 5.güne ulaşan embriyoların kalitesinin daha yüksek olmasından dolayı artmaktadır. Laboratuvar şartlarında 5.güne ulaşan embriyolarda, embriyonun kalitesi daha sağlıklı olarak değerlendirilmektedir ve en kaliteli embriyo seçilip transfer edilerek başarı oranı artmaktadır. Bunun dışında blastokist evresinde embriyoya genetik analiz yapma şansı olduğu için genetik olarak normal embriyonun bulunup transfer edilmesiyle tüp bebek ile hamilelik şansı çok yüksek oranlara kadar çıkabilmektedir.
Blastokist Transferinin Avantajları Nelerdir?
Blastokist transferinin en büyük avantajı embriyonun tutunma şansının yüksek olmasıdır. 5. gün embriyo transferi yaptıran kadınlarda tüp bebek tedavisiyle hamilelik şansı ciddi olarak artmaktadır. Bunun dışında blastokist transferinin avantajı embriyoya genetik analiz yapma imkanı sağlamasıdır. Çünkü tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının en önemli sebebi embriyolardaki genetik anormalliklerdir.
Blastokist Transferinin Dezavantajları Nelerdir?
Özellikle çok düşük yumurta rezervi olan kadınlarda çok düşük sayıda embriyo gelişmektedir. Buna bağlı olarak bir veya iki embriyosu olan hastalarda embriyolar 5. güne kadar takip edildiklerinde embriyo gelişimi durabilmektedir, bu durumda embriyo transferi yapılamamaktadır. Laboratuvar şartlarında embriyo 5.güne takip edilecekse tüp bebek merkezindeki laboratuvar teknolojisinin ve embriyoların takip edildikleri kültür ortamları çok kaliteli olmalıdır. Laboratuvar şartlarının iyi olmadığı durumlarda embriyolar dışarda strese maruz kaldıkları için sağlıklı ve kaliteli bile olsalar 5. güne ulaşamayıp gelişimleri durabilmektedir.