Tüp Bebek Nedir? – Tüp Bebek Fiyatları 2024

Son yıllarda olumsuz anlamda değişen çevresel şartlar, beslenme şeklindeki bozukluklar gibi birçok nedenden dolayı kısırlık oranları dünyada artış göstermektedir. Kısırlık oranlarının artmasıyla birlikte, çiftler çocuk sahibi olabilmek için yardımcı üreme tekniklerine başvurmaktadırlar. 

Mutluluk Haberleri – Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek (invitro fertilizasyon-IVF) alanındaki teknolojik ilerlemelerle birlikte çocuk sahibi olmayan birçok çift, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabilmektedir. Ülkemizde yılda uygulanan tüp bebek yaptıranların sayısı ortalama 40.000-50.000 arasında değişmektedir. Tüp bebek tedavi sayıları dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır.  

Tüp bebek fiyatları (2024) tedavi sürecinde uygulanan ek tedavilere (embriyo dondurma, havuz yöntemi, embriyo genetik analiz vb…) göre değişmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamayı düşünen çiftlerin, mutlaka tedaviye başlamadan önce güncel ve detaylı tüp bebek fiyat bilgisini istemeleri gerekir.

Tüp Bebek (IVF) Nedir?

Gebelik Haberleri – Tüp Bebek Tedavisi
Tüp Bebek (IVF) Nedir?

Tüp bebek ne demek kısaca açıklamak gerekirse; tüp bebek diğer adıyla IVF (invitro fertilizasyon); kadından alınan yumurtaların erkekten alınan spermle laboratuvar şartlarında döllenmesi işlemidir. Tüp bebek IVF veya ICSI (mikroenjeksiyon) yöntemiyle yapılmaktadır. 

İlk zamanlarda kullanılan tüp bebek yöntemi IVF’dir. IVF yönteminde, laboratuvar ortamında, yumurta spermle aynı kültür ortamına bırakılır ve spermin kendiliğinden, dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan yumurtayı döllemesi beklenir. 

Ancak son yıllarda tüp bebek tedavisinde döllenme oranlarını arttıran yeni bir yöntem olan ICSI (mikroenjeksiyon tekniği) işlemi kullanılmaktadır. ICSI işleminde mikroskop altında sperm direkt olarak yumurta hücresinin içine enjekte edilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır. ICSI (mikroenjeksiyon uygulaması) işlemi ile yumurtaların döllenme oranları IVF yöntemine göre çok daha yüksektir. 

Tüp Bebek Neden Yapılır?

Tüp bebek tedavisi her çifte uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için belirli şartlar gerekmektedir. Normal yollardan gebelik oluşumuna engel olan problemlerin saptandığı çiftlerde tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Başlıca kısırlık nedenleri; tüplerdeki tıkanıklıklar, erkekte sperm parametrelerinde bozukluklar, yumurtaların düzgün büyüyüp çatlamamasıdır. Ancak her zaman kısırlığa neden olan bir problem bulunamayabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık olarak %20’sinde herhangi bir neden bulunamamaktadır. 

Tüp bebek tedavisi yukarıda belirtilen durumlarda çiftlere bir tedavi alternatifi olarak sunulmaktadır. 

Tüp Bebek Tedavisi – Mutluluk Haberleri

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

En az 1 yıl korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerde mutlaka temel kısırlık testleri yapılmalıdır. Kadınlarda rahim filmi, yumurtalık rezerv testleri, hormon testleri istenirken; erkeklerde sperm testi istenmektedir. Temel kısırlık testleri yapıldıktan sonra bu testlerin sonuçlarına göre yumurta büyütme-çatlatma tedavisi, aşılama tedavisi veya tüp bebek tedavisi önerilmektedir. Yardımcı üreme tedavileri arasında başarı oranı en yüksek olan tüp bebek kimlere yapılır?

  • Kadınlarda tüplerde tıkanıklık varsa
  • Erkekte sperm parametrelerinde bozukluk varsa
  • Açıklanamayan kısırlık durumunda
  • İleri kadın yaşı
  • Çok düşük yumurtalık rezervi olan kadınlarda tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır.

Tüplerde tıkanıklık-Tüp Bebek Tedavisi

Doğal yollardan hamilelik oluşabilmesi için kadınlardaki tüplerin en az 1 tanesinin açık olması ve sağlıklı çalışması gerekmektedir. Çünkü spermin yumurtayı dölleyebilmesi için tüplerin açık olması gerekir. Eğer tüplerin ikisinde de tıkanıklık varsa sperm tüpün içinden geçemez ve burada bulunan yumurtaya ulaşamaz ve yumurtayı dölleyemez. Her iki tüpünde de tıkanıklık olan kadınlarda tüp bebek tedavisi yapılmalıdır. 

Erkek Kaynaklı Kısırlık-Tüp Bebek Tedavisi

Erkeklerde yapılan sperm testinde, sperm sayısında ciddi azlık (şiddetli oligospermi), sperm hareketliliğinde ve yapısında ciddi problem olan erkeklerde tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. 

Erkek Kaynaklı Kısırlık-Tüp Bebek Tedavisi

Normal yollardan gebelik oluşabilmesi sperm sayısının, hareket yeteneğinin ve sperm yapısının normal sınırlarda olması gerekmektedir. Normal sperm testi değerleri için tıklayınız.

Açıklanamayan Kısırlık – Tüp Bebek Tedavisi

Bebek sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık olarak üçte birinde herhangi bir neden bulunamamaktadır. Kadında ve erkekte yapılan temel kısırlık testlerinde herhangi bir problem saptanmadığı durumlara açıklanamayan kısırlık adı verilmektedir.

2 yıldan uzun süredir çocuk sahibi olmayan çiftlerde veya ikiden fazla aşılama tedavisine karşın gebelik elde edilemediği durumlarda bir üst basamak tedavi olan tüp bebek tedavisine geçilmelidir.

İleri kadın yaşı veya çok düşük yumurtalık rezervi olan kadınlarda direkt olarak tüp bebek tedavisi tercih edilmelidir. Çünkü zaman geçtikçe kadınlarda yumurta rezervi daha da azalacağı için tüp bebek tedavisiyle de başarı şansı çok düşecektir. Açıklanamayan kısırlık ve tedavisi için tıklayınız.

Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce tüm testlerin tamamlanması gerekmektedir. Çünkü bu testlerde tüp bebek tedavi başarısını azaltabilecek bir problem saptanırsa tüp bebek tedavisine başlanmadan önce bu problemin tedavisi edilmesi gerekmektedir.

Tüp bebek süreci adetin 2. veya 3. gününde başlanmaktadır. Adetin 2. veya 3. gününde yumurtaların büyütülmesi için uygulanan tüp bebek iğneleri kullanılmaya başlanır ve yaklaşık olarak 8-10 gün bu iğneler düzenli olarak her gün uygulanır.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek özetle laboratuvar şartlarında kadından alınan yumurtaların erkekten alınan spermle döllenmesi işlemidir. Tüp bebek tedavi süreci yumurtaların tüp bebek iğneleriyle büyütülmesi ile başlar, yumurtaların toplanması ve döllenme işlemi (ICSI-mikroenjeksiyon) ile devam eder. Yumurtaların döllenmesi ile elde edilen embriyolar takip edilir, 3.güne veya  5. güne ulaşan embriyolar transfer edilerek tüp bebek tedavi süreci sonlanır. 

Tüp Bebek Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tüp bebek öncesi yapılması gerekenler nelerdir sorusuna verilecek ilk cevap; temel kısırlık testlerinin (rahim filmi, sperm testi, hormon testleri, yumurtalık rezerv testleri) tamamının yapılmasıdır. Devlet hastanelerinde tüp bebek şartları için bu testler mutlaka tamamlanmalıdır. Çünkü tüp bebek yönetmeliğinde tüp bebek için gerekli şartlar arasında rahim filmi, sperm testi, hormon testleri bulunmaktadır. 

Tüp bebek öncesi yapılması gereken testlerde herhangi bir problem saptanırsa mutlaka tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tedavi başarı şansını arttırmak için bu problemler tedavi edilmelidir. 

Rahim filminde polip, miyom, rahim içi yapışıklıklar, rahim perdesi gibi anormalliklerin olup olmadığı değerlendirilmektedir. Rahim içinde herhangi bir problem saptanırsa histeroskopi ile bu anormallikler düzeltilir ve sonrasında tüp bebek tedavisine geçilir. Çünkü embriyonun tutunduğu bölge olan rahim içi Rahim içindeki anormallikler düzeltilmeden embriyo transferi yapılırsa embriyonun bu bölgeye tutunma ihtimali azalacağı için hamilelik şansı düşecektir. 

Rahim filminde değerlendirilen bir diğer bölge tüplerdir, tüplerde sıvı birikimi varsa embriyo transferi öncesinde tüpler bağlanmalıdır. Çünkü tüp içinde birikmiş olan zararlı sıvı, rahim içine geri kaçmaktadır ve embriyo üzerinde toksik etki oluşturmaktadır. 

Hormon testlerinde bakılan tiroid veya süt hormonu düzeylerinde yükseklik tespit edildiğinde bu hormonal düzensizlikler tüp bebek öncesi tedavi edilmelidir. 

Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek aşamaları; yumurta büyütme, yumurta toplama ve embriyo transferi olmak üzere 3 aşamadan oluşmaktadır. 

Tüp bebekte yumurta gelişimi için adetin 2. veya 3. gününde tüp bebek iğnelerine başlanır. 

  • Tüp bebekte yumurta gelişimi yaklaşık 8-10 gün sürmektedir. 
  • Yumurta büyütme sürecinde belirli aralıklarla ultrason muayenesiyle yumurtaların gelişimi takip edilir. 
  • Yumurta boyutları 18-20 mm büyüklüğüne ulaştığında yumurta çatlatıcı iğne yapılır. 
  • Yumurta çatlatıcı iğne yapıldıktan 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.

Tüp bebek yumurta toplama işlemi anestezi altında yaklaşık olarak 15-20 dk süren bir işlemdir. 

  • Yumurtalar ultrason eşliğinde bir iğne yardımıyla tek tek aspire edilerek toplanır. 
  • Tüp bebek yumurta toplama işlemi anestezi altında yapıldığı için ağrısız bir işlemdir. Yumurta toplama işlemi sonrasında ortaya çıkan ağrı genellikle adet ağrısı düzeyindedir. 
  • Yumurtalar toplandıktan sonra laboratuvara teslim edilir. 
  • Erkekten masturbasyon (boşalma) yoluyla elde edilen spermler yumurtaların döllenme işleminde kullanılır. 
  • Mikroskop altında spermler bir iğne yardımıyla yumurta hücresinin içine enjekte edilerek döllenme işlemi gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan bu dölleme işlemine mikroenjeksiyon (ICSI) denilmektedir. 

Embriyo transferi; tüp bebek sürecinin son aşamasıdır. Tüp bebek transfer işleminde; embriyo ultrason eşliğinde bir kateter yardımıyla rahim iç kavitesine bırakılır. Tüp bebek transfer işlemi çok dikkatli ve özen gösterilerek yapılmalıdır. Çünkü embriyo transfer tekniği tüp bebek tedavi başarısında rol oynamaktadır. Embriyo transferinden 10-12 gün sonra kanda gebelik testi (beta hcg) bakılır. Tüp bebek gebelik hesaplama şekli normal yolla gelişen gebeliklere göre farklıdır. Tüp bebek tedavisiyle elde edilen gebeliklerde, gebelik haftasının hesaplanması embriyo transfer tarihine göre hesaplanmaktadır. 

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde ilaçlar; tüp bebek tedavisinin her aşamasında farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar;

  • yumurta büyütmek, 
  • yumurta çatlatmak, 
  • yumurtaların erken çatlamasını önlemek ve 
  • embriyonun tutunması için kullanılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Yumurta geliştirici ilaçlar

Yumurtaları büyütmek için, genellikle yumurta geliştirici iğneler kullanılmaktadır. Yumurta büyütme ilaçları; iğne veya tablet şeklinde olabilmektedir. Hastalar tedavi öncesinde yaptıkları internet araştırmalarında birçok yumurta geliştirici ilaç isimleri ile karşılaşmaktadırlar. Bu ilaçların hepsi yumurtaları büyütmek için kullanılır ancak etki mekanizmaları farklıdır. Özellikle düşük yumurta rezervi olan kadınlarda etki mekanizması ve içeriği farklı olan birden fazla yumurta geliştirici ilaçlar birlikte kullanılmaktadır. Yumurta büyütme ilaçlarının protokolü her hasta için özel hazırlanmalıdır. 

Yumurta geliştirici iğneler, tüp bebek tedavisinde göbekten yapılan iğnelerdir. Göbek deliğine 2 parmak mesafe bırakılarak cilt altına uygulanır.

Yumurta çatlatan ilaçlar

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar 18-20 mm boyutlarına ulaştığında yumurta çatlatan iğneler (hcg içeren ilaçlar) göbek bölgesinden uygulanır. Yumurta çatlatan iğnelerin uygulama saati çok önemlidir; çünkü yumurta toplama saatine göre belirlenmektedir. Yumurta çatlatma iğnesinin erken veya geç yapılması durumunda toplanan yumurta sayısı ve kalitesi ciddi şekilde etkilenmektedir. Yumurta çatlatıcı iğneler; yumurta toplama işleminden tam 35-36 saat önce yapılmaktadır. 

Tüp bebek transfer sonrası kullanılan ilaçlar

Tüp bebek transfer sonrası kullanılan ilaçlar tüp bebek tedavi başarısında çok kritik öneme sahiptir. Bu dönemde rahim iç zarının kalınlaşması için östrojen içerikli ilaçlar, rahim iç zarının olgunlaşması için progesteron içerikli ilaçlar kullanılır.  

  • Taze embriyo transferi veya dondurulmuş embriyo transferi sonrasında progesteron içerikli iğneler embriyonun rahim iç zarına tutunma şansını artırmak için kullanılmaktadır. 
  • Dondurulmuş embriyo transferi için hazırlık aşamasında östrojen içerikli tabletler rahim iç zarı kalınlığının en az 7 mm olması için kullanılmaktadır.
  • Embriyo transferi sırasında rahim kasılmalarını önleyerek embriyonun tutunma şansını artırmak için rahim kaslarını gevşeten bazı ilaçlar serum içine konularak uygulanmaktadır. 

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan kadınlarda rahim iç zarında embriyoyu tutan hücrelerin etkinliğini arttırmak için serum şeklinde bazı ilaçlar transferden hemen önce veya transfer sonrası verilmektedir.

Tüp Bebek İçin Erkekten Sperm Nasıl Alınır?

Tüp bebek için erkekten sperm doğal yollarla alınır. Erkekler sperm verme odasında masturbasyon yoluyla üzerinde ismi-soyismi yazılı steril bir kaba boşalarak sperm örneğini laboratuvara teslim eder. 

Sperm sayısı çok ciddi düşük olan erkeklerde veya sperm örneğinde sperm hücresi olmayan (azospermi) erkeklerde tüp bebek tedavisi için sperm hücreleri, anestezi altında biyopsi yöntemiyle bir üroloji doktoru tarafından alınır. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tüp bebek transfer sonrası dönemde tüp bebek tedavi başarı şansını arttırabilmek için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Tüp bebek transfer sonrası dikkat edilmesi gerekenler; 

  • Tüp bebek transfer sonrası hastalar 20-30 dk yatırılır, sonrasında ayağa kaldırılabilir. 
  • Embriyo transfer işlemi sırasında hastaların idrara sıkışık olması gerekmektedir, hastalar transfer sonrası tuvalete gitmek ihtiyacı hissedebilirler, bu durumda hasta yatağından kaldırılmadan idrarını verilen sürgüye yapabilir.  
  • Tüp bebek transfer sonrası cinsel ilişki özellikle ilk 3 gün önerilmemektedir.
  • Embriyo transferi sonrasında 1 gün dinlenmek yeterlidir.
  • Uçak veya arabayla yolculuk, tüp bebek transfer sonrası 1-2 gün dinlendikten sonra yapılabilir. 
  • Embriyo transfer sonrası dönemde, kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler; kafein içeriği yüksek gıdalar, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, az pişmiş etlerdir.
  • Embriyo transferinden 2 gün sonra duş veya banyo yapılabilir. 
  • Transfer sonrası yerleşme kanaması genellikle 5-6.günlerde görülebilmektedir. Embriyo tutunma kanaması lekelenme tarzında kısa süreli hafif kanamalardır, taze kırmızı renkli kanamalarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. 
  • Tüp bebek transfer sonrası iğne (progesteron içerikli iğneler) kullanımına doktorun önerdiği dozda ve sıklıkta devam edilmelidir. Bunun dışında vajinal yoldan kullanılan progestanlar, transfer günü ve sonrasında aynı şekilde kullanılmaya devam edilmelidir. İlaçların kaç gün kullanılacağı her hastada değişkenlik gösterebildiği için doktorun önerisi doğrultusunda ilaçların kullanılması gerekmektedir. Genellikle progesteron içerikli ilaçlar gebeliğin 12. haftasına kadar kullanılmaktadır.

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek transfer sonrası tutunma belirtileri çiftlerin en çok merak ettikleri konuların başında gelmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunup tutunmadığını gösteren herhangi bir belirti yoktur. Bazı hastalarda transfer sonrası yerleşme kanaması olabilmektedir. Hafif lekelenme tarzında kısa süreli kahve renkli akıntı olabilmektedir; ancak bu tip kanamalar birçok farklı nedenden kaynaklı olabilmektedir. Tüp bebek transfer sonrası kanama olmaması (yerleşme kanaması) tüp bebeğin tutmadığı anlamına gelmez. 

Transfer sonrası lekelenme tarzı kanamalarda mutlaka doktora bilgi verilmelidir çünkü embriyo transferi sonrasında kullanılan ilaçlarda değişiklik yapılması gerekebilmektedir. 

Tüp Bebek Tutmazsa Kaç Gün Sonra Adet Olunur?

Tüp bebek embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunma şansını artırmak için bazı hormon içerikli ilaçlar (östrojen, progesteron) kullanılmaktadır. Tüp bebek tutmazsa bile bu ilaçlar kesilmeden tüp bebek yaptıranlar adet görülmez. Embriyo transferi sonrası 10-12.günde yapılan gebelik testinde sonuç negatif çıkarsa, kullanılan ilaçlar bırakılır ve 1 hafta içinde adet görülür.   

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavi aşamaları toplamda 17-18 gün sürmektedir. Bu süre taze embriyo transferi yapılan çiftler için geçerlidir. Yumurta büyütme ve geliştirme süreci 8-10 gün arasında değişmektedir, yumurtalar belirli büyüklüğe geldiğinde çatlatma iğnesi yapılıp 35-36 saat sonra yumurtalar toplanmaktadır. Embriyo gelişim süreci 5 gün sürmektedir. %.güne ulaşan embriyo transfer edilmektedir. 

Dondurulmuş embriyo transferinde; embriyolar dondurulur ve bir sonraki ay transfer edilir. adetin 2.veya 3.gününde rahim zarını kalınlaştırmak için östrojen içerikli ilaçlara başlanır, 13. gün ultrason kontrolü yapılarak rahim kalınlığı ölçülür. Rahim kalınlığı (end line) 7 mm üzerinde ise progesteron iğne ve vajinal kapsül başlanır ve 6 gün sonra embriyo transferi yapılır. 

Tüp Bebek Fiyatları 2024

Tüp bebek fiyatları (2024 yılı) ve toplam maliyeti; tüp bebek tedavi sürecine başlamayı düşünen çiftlerin aklındaki en önemli sorulardan biridir. Tüp bebek tedavi fiyatları (2024 yılı), tüp bebek merkezlerine göre değişmektedir. İstanbul’da yüksek teknolojinin kullanıldığı tecrübeli merkezlerde tüp bebek tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Çünkü tüp bebek merkezlerinin donanımı ve teknolojisi tüp bebek başarısında çok büyük öneme sahiptir. 

Tüp bebek fiyatları 2024 yılında İstabul için farklı tüp bebek merkezlerinde ve tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan ek tedavilere (embriyo dondurma, embriyo genetik analiz uygulaması veya havuz yöntemi ) bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Tüp bebek tedavilerinde ek uygulamalara bağlı maliyetler

2024 yılı tüp bebek tedavi fiyatları, tedavinin yapıldığı merkeze ve tüp bebek tedavisinde uygulanan embriyo dondurma, rahim dinlendirme, embriyo genetik analiz gibi ek işlemlere bağlı olarak değişebilmektedir.  

Tüp bebek tedavilerinde rutin olarak mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi kullanılıyor, bu nedenle hastalar ICSI işlemi için ek ödeme yapmamaktadırlar. 

Tüp bebek tedavi sürecinden önce tedavi sırasında uygulanacak işlemler ve toplam tüp bebek maliyeti (2024) için hekiminizden ve merkezden detaylı fiyat bilgisi istemeyi unutmayın. Tedavi sırasında ek tüp bebek maliyeti ile karşılaşmamak için bu duruma dikkat etmenizi öneriyoruz.   

Tüp Bebek Başarı Oranı

Tüp bebek başarı oranlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansını etkileyen en önemli kriterler; 

  • kadın yaşı 
  • yumurtalık rezervi 
  • yumurta sayısı 
  • yumurta kalitesi 
  • sperm kalitesi 
  • tüp bebek merkezinde kullanılan teknoloji 
  • embriyo transfer tekniğidir.
Tüp Bebek Başarı Oranı

Kadın yaşı tüp bebek tedavi başarısında en önemli etkendir. Çünkü kadın yaşı ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesi azalmaktadır. Buna bağlı olarak elde edilen embriyo sayısı ve embriyo kalitesi düşmektedir. Sonuç olarak, tüp bebek başarı oranı kadın yaşıyla yakın ilişkilidir. 

Kadın yaşına göre tüp bebek ilk deneme başarı oranı; 35 yaş altında %65-70 arasında değişirken; 38- 40 yaş arasında başarı oranı yaklaşık olarak %30’dur. Özellikle 42-43 yaşından sonra tüp bebekle ilk denemede başarı oranı %5 civarındadır. 

Kadın yaşından bağımsız olarak yumurta sayısı arttıkça tüp bebekle hamilelik şansı artmaktadır. Elde edilen yumurta sayısının yüksek olması daha iyi kalitede embriyo gelişme olasılığını arttırmaktadır. İyi kalite bir embriyonun transfer edilmesiyle beklenen hamilelik oranları yaklaşık olarak %65-70 arasındadır. 

Sperm parametrelerinde özellikle şekil bozuklukları varsa, yumurtaların döllenme ihtimali azalmaktadır ve elde edilen embriyo sayısı düşmektedir. Bunun dışında, sperm şekil bozukluklarının ciddi olduğu durumlarda embriyoların gelişim süreci olumsuz etkilenmektedir. 3.günden sonra embriyo gelişimi yavaşlamakta ve embriyo kalitesi azalmaktadır. Döllenme oranlarının düşük olması ve embriyo gelişim sürecindeki anormalliklere bağlı olarak tüp bebek başarı oranı azalmaktadır.Çiftlerin başarısız tüp bebek denemelerinin olması tedaviyle hamile kalma şanslarını azaltabilmektedir; ancak bu noktada en önemli faktör önceki başarısız tüp bebek denemelerinde transfer edilen embriyo kaliteleridir. Genellikle 2.tüp bebek denemesinde başarı oranı ilk denemeyle benzerdir. Özellikle 3 ve üzerinde başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftlerde tüp bebek başarısızlık nedenleri açısından detaylı olarak değerlendirilmelidirler.

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler