Rahimde Sıvı Birikmesi

Rahimde sıvı birikmesi ile ilgili olarak ilk vurgulanması gereken, rahimde sıvı birikimi farklı bir durumdur ve hidrosalpenks olarak tanımlanmaz. Hidrosalpenks; tüplerde sıvı birikimine bağlı olarak tüplerin şişmesi durumudur. Bir çok yerde hidrosalpenks terimi rahimde sıvı birikmesi için kullanılmaktadır, ancak bu tanımlama yanlıştır. Rahimde sıvı birikmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilen rahim iç kavitesinde veya zarında sıvının toplanması olarak tanımlanabilir.

Rahimde Sıvı Birikmesi Nedir?

Rahimde sıvı birikmesi genellikle rahim içi enfeksiyonlar, rahim içi yapışıklıklar, tüplerden geri akan sıvı, rahim kanseri gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Rahimde sıvı birikimi çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir. Eğer rahimde sıvı birikimi sebat ediyorsa mutlaka nedeni araştırılmalıdır ve nedeni saptandıktan sonra nedenine yönelik olarak tedavi başlanmalıdır. 

Rahimde Sıvı Birikmesi Belirtileri

Rahimde sıvı birikmesi çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Rahimde sıvı birikmesi enfeksiyon kaynaklı ise; kasık ve alt karın bölgesinde ağrı, ateş, halsizlik gibi belirtilere yol açabilir. 

Rahimde sıvı birikmesi kronik kasık ve alt karında ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, adet düzensizlikleri, adet gecikmesi, kısırlığa neden olabilmektedir. Menopozda rahimde sıvı birikmesi varsa damlama şeklinde kanamalara yol açabilir. 

Rahimde Sıvı Birikmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Rahimde sıvı birikmesi ultrasonla kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Ultrasonda rahim iç zarının düzenli ve üç çizgi halinde görülmesi gerekir. Ancak rahim içinde sıvı birikimi varsa ultrasonda bu yapı düzensiz olarak görülür. Ultrasonda tüplerde de sıvı birikimi saptanırsa rahimdeki sıvının muhtemel nedeni tüplerdeki sıvı birikimidir. Muayenede vajinal kötü kokulu akıntı varsa enfeksiyon düşünülür ve enfeksiyon için tedavi başlanmalıdır. 

Rahimde Sıvı Birikmesi Tedavisi Nedir?

Rahimde Sıvı Birikmesi Tedavisi Nedir?

Rahimde sıvı birikmesinin tedavisi altta yatan nedene göre yapılmaktadır. Enfeksiyon saptanırsa antibiyotik tedavisi verilmelidir. Rahim filminde yapışıklıklar saptanırsa bunlar histeroskopi ile düzeltilmelidir. Rahim ağzında bir tıkanıklık, yapışıklık varsa bunun değerlendirilip gerekli müdahalenin yapılması gerekir. Biyopsi sonucunda rahim kaynaklı kötü huylu bir hastalık varsa ameliyat gerekmektedir. 

Rahimde Sıvı Birikmesi Kendiliğinden Geçer mi?

Rahimde sıvı birikmesi kendiliğinden geçebilmektedir. Çok hafif düzeydeki bazı enfeksiyonlarda rahimde geçici sıvı birikimi olabilmektedir. Ancak rahim ağzında yapışıklık, tıkanıklık, tüplerde tıkanıklık ve tüplerde eşlik eden sıvı birikimi varsa veya ciddi enfeksiyonlar varlığında altta yatan neden tedavi edilmeden rahim içindeki sıvı geçmez.

Rahimde Sıvı Birikmesi Tehlikeli mi?

Özellikle ileri yaş kadınlarda veya menopozda rahim sıvı birikmesi saptanırsa kanser olasılığını dışlamak için mutlaka rahim biyopsisi uygulanmalıdır. Rahimde sıvı birikmesi tüp bebek tedavisi uygulanacak hastalarda embriyo transferi öncesinde mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü rahimde sıvı varken embriyo transferi yapılırsa tüp bebek tedavi şansı çok azalmaktadır. 

Rahimde Sıvı Birikmesi Kısırlık

Rahimde sıvı birikmesi kısırlığa neden olabilmektedir. Kısırlığa neden olmasının başlıca iki nedeni bulunmaktadır. Birincisi; rahim içindeki sıvı embriyonun tutunması engel olmaktadır. İkincisi; eğer rahim içinde sıvı birikmesine rahim içi yapışıklıklar neden oluyorsa rahim içi yapışıklıklar hem kısırlığa hem de düşüklere neden olmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Rahimde Sıvı Birikmesi 

Tüp Bebek Tedavisinde Rahimde Sıvı Birikmesi 

Tüp bebek tedavileri uygulanan hastaların bir kısmında özellikle yumurta büyütme takibi sırasında yapılan ultrasonlarda rahimde sıvı birikmesi saptanabilmektedir. Yumurta büyütme sırasına hormon değerlerindeki artışa bağlı olarak tüp bebek tedavisinde rahimde sıvı birikmesi ortaya çıkabilir. bu durumda embriyolar transfer edilmemelidir ve embriyolar dondurulmalıdır. Bir sonraki ay ultrasonla rahim iç zarı değerlendirilir ve eğer sıvı birikimi geçmezse embriyolar transfer edilir. 

Eğer rahimde sıvı birikmesi devam ediyorsa rahim iç kavitesi rahim filmi veya histeroskopi ile detaylı olarak değerlendirilmelidir. Rahim iç kavitesinde yapışıklıklar varsa bu yapışıklıklar histeroskopi ile düzeltilmelidir. Bir enfeksiyon şüphesi varsa antibiyotik tedavisi başlanmalı ve sonrasında ultrasonla rahimde sıvı birikmesinin geçip geçmediği kontrol edilmelidir.    

Yazar Hakkında:
Doç. Dr. Selçuk Selçuk
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. 6 yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım. 16 yıllık meslek hayatım boyunca Zeynep Kamil EAH ve Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğt. Arş. Hastanesinde çalıştım.
“Tüp Bebek Tedavileri” ve “İleri Düzey Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar (Laparaskopi, Histeroskopi)” mesleki olarak özel uzmanlık alanlarımın başında geliyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu hayallerini gerçekleştirmeleri meslek hayatım boyunca en büyük idealim oldu ve ne mutlu ki çok sayıda çiftimizin bu hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldum.

Hakkımda daha fazla bilgi için bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili İçerikler